12.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Ce au decis autoritățile din Sibiu în legătură cu amenzile pe ordonanțe militare

Cele mai citite

Grupul de Comunciare Strategică a transmis un răspuns la solicitarea noastră privind modul în care se aplică în acest moment Ordonanța de Urgență 34/2020 și OUG 1/1999, după decizia de neconstituționalitate a CCR. Potrivit răspunsului primit, poliția și celelalte instituții abilitate să aplice legea vor aplica măsurile prevăzute în actele normative în vigoare, până la publicarea în Monitorul Oficial al hotărârii CCR.
Reprezentanții autorităților ne-au precizat că, potrivit Constuției României, art. 147, alin. 1, „Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.”. În același timp, aliniatul 4. spune că „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.
De aici tragem câteva concluzii:

  1. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR din 6 mai, dispozițiile din Ordonanța 34/2020 și cele din articolul 28 din Ordonanța 1/1999 se suspendă de drept. După 45 de zile ele își încetează efectele juridice. În acest interval, Parlamentul sau Guvernul pot face modificări ale acestor acte pentru a le aduce în legalitate.
  2. Decizia nu are efecte juridice retroactive, așa cum e firesc, astfel că amenzile aplicate sunt valabile.

Referitor la situația amenzilor din Sibiu, Mircea Crețu, prefect al județului Sibiu, a declarat că „până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR, structurile de ordine publică aplică normele legislative în vigoare”.
 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Peste 18.000 de persoane din Sibiu au buletinele expirate

La finalul lunii februarie 2024, în Registrul național pentru evidența persoanelor, au fost înregistrate 18.630 de persoane cu acte...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect