20.2 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

A început SibiuBookFestival – 4 000 de cărți expuse în Piața Mare

Cele mai citite

Cele mai importante edituri din România participă la SibiuBookFestival, deschis în Piața Mare de astăzi și până duminică, 14 septembrie. Festivalul le propune sibienilor să petreacă patru zile în compania cărţilor şi lecturii, editurile având reduceri de preţ de până 50 % pentru cele peste 4.000 de titluri expuse în pavilioanele din Piaţa Mare. Iubitorii cărţilor vor putea alege din cele mai noi apariţii editoriale, dar şi din titluri clasice din toate domeniile, albume, ediţii de colecţie, dicţionare, cărţi de ficţiune, educaţionale, de dezvoltare personală, carte spirituală, cărţi pentru copii.
Cărţi versus filme la SibiuBookFestival
După celebra punere în scenă a lui “Faust”, de Silviu Purcărete, publicul sibian are acum posibilitatea să vadă ultima ecranizare a celebrului tragedii a lui Goethe, un film premiat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia. Proiecţia va avea loc vineri, 12 septembrie, de la ora 19:00, la librăria Habitus din Piaţă Mică. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile
Să citeşti cartea? Să vezi filmul? Să te încumeţi cu amândouă? Cu care să începi? “Lectura” în paralel ? Imposibil. Cartea îţi ocupă mai mult timp, dar îţi oferă posibilitatea de a-ţi imagina singur personaje şi locuri. Cartea este “originalul”, aşa că atunci când vrei să-ţi faci o idee clară despre un titlu, trebuie să alegi cartea şi nu filmul creat după carte. Dar filmul îl poţi vedea cu prietenii şi poţi să afli opinii diverse, pe când moda lecturilor în grup a trecut de mult. Apoi, e mai uşor de urmărit acţiunea, iar imaginea unor actori te poate edifica sau lămuri pe deplin pentru personajele ceva mai puţin conturate. Dar cum ar trebui să arate un film bun realizat după o carte? Ar trebui să respecte toate faptele din carte sau nu? Dacă le alegi pe amândouă, cu ce ar trebui să începi, cartea sau filmul? Există numeroase întrebări şi numeroase păreri care se nasc printre cititorii de cărţi şi nu numai. Acesta este motivul pentru care Sibiu Book Festival creează evenimentul Cărţi versus Filme.
„Dai Carte ai parte” – campanie de donatie de carti
Acţiune susţinută de Biblioteca Juteţeană Astra, Librăria Habitus, Libraruia Humanitas
„Dai carte ai parte” este o campanie de colectare şi donaţii de carte şi rechizite şcolare din cadrul Proiectului „SibiuBookFestival ” prin care organizatorii îşi propun să aducem lectura aproape de copiii din zonele rurale.
Pornind de la realitatea tristă că foarte multe şcoli din mediul rural nu au biblioteci sau deţin o colecţie restrânsă de cărţi, dar şi de la convingerea că există mulţi oameni care susţin cauza pentru care noi luptăm, am pornit această campanile. Componenta principală a campaniei constă în colectarea de cărţi şi rechizite pe parcursul Festivalului SibiuBookFestival în locaţiile partenere. Îi invităm pe toţi cei care susţin această cauză, să le ofere copiilor din zonele defavorizate şansa de a descoperi plăcerea şi savoarea lecturii, dreptul de a avea acces la lectură..
Sibienii pot susţine campania donând cărţi în perioada 4 – 14 septembrie în locaţiile de colectare: Librăria Humanitas, Librăria Habitus, Biblioteca Judeţeană Astra, Piaţa Mică nr. 4 şi la SibiuBookFestival, pavilionul „Born to play” în perioada 11-14 septembrie.
Ateliere artistice pentru copii
De la SibiuBookFestival nu o să lipsească nici perimetrul special amenajat în care se vor desfăşura activităţi artistice, educaţionale pentru copii. În perimetrul „Born to play” vor avea loc demonstraţii şi lecţii interactive, ateliere de percuţie, pian, chitară, fotografie, pictură, desen.
În cadrul atelierului „Just Play” vor fi amplasate în Piaţa Mare instrumente musicale – pianine, chitare, instrumente de percuţie, miniorchestre compuse din 4-5 muzicieni.
În special copiii, vor fi invitaţi să se oprească preţ de câteva clipe şi, să cânte la aceste instrumente. De semenea, vor fi programate miniconcerte oferite de trecători, de amatori, de copii, fără nici o restricţie.
“Timp de 4 zile instrumentele vor constitui obiecte stradale temporare şi interactive, lăsate la îndemână trecătorilor. Oricine va dori – în măsura talentului şi a cunoştinţelor muzicale – îşi va putea asumă instrumentul. Rezultatul ar fi o serie de recitaluri ad-hoc, în stradă. Poate vor există doritori care-şi vor aduce propriile instrumente, iscându-se astfel adevărate concerte stradale
Concerte unplugged şi expoziţii
În cadrul Festivalului din Piaţa Mare vor avea loc şi două concerte unplugged susţinute de două trupe de folk-rock alternativ. Fără Zahăr vor concerta sâmbătă, 13 septembrie, de la ora 19:30, iar trupa Ţapinarii va urca pe scenă duminică, 14 septembrie, de la 18:30.
În cadrul SibiuBookFestival vor fi vernisate expoziţiile “100 de ani de reclamă tipărită” care va conţine peste 50 de reclame tipărite în ziarele şi revistele din perioada interbelică şi perioada comunistă şi “Afişe culturale sibiene din anii ’30 – ‘80” – o expoziţie care va surprinde evoluţia afişelor care anunţau evenimentele culturale ale oraşului din ultimii 70 de ani. Cele două expoziţii sunt organizate în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu
SibiuBookFestival este un proiect cultural organizat de CCIA , cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Încă un cutremur s-a produs, miercuri dimineața, în România

Un cutremur cu magnitudinea locală de 3,1 s-a produs miercuri dimineață în zona seismică Vrancea, Buzău, informează Institutul Național...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect