Connect with us

Eveniment

Gunoiul sibienilor va fi depozitat în continuare la groapa ecologică din Cristian

Odeta Veştemean

Publicat

pe

Bannet continental 29 aprilie

Depozitul ecologic de la Cristian va avea capacitatea să colecteze în continuare tot gunoiul din județul Sibiu. Afirmația aparține reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, după ce la groapa ecologică a fost interzisă depozitarea deșeurilor din alte județe. Săptămâna trecută, Garda de Mediu a amendat conducerea depozitului cu suma de 50.000 de lei, deoarece încă din luna iulie a acestui an administratorii societății au acceptat să primească deșeuri din alte patru județe – Alba, Cluj, Hunedoara și Brașov, cu toate că aveau autorizație de la APM doar pentru colectarea celor din județul Sibiu și de pe raza a numai 4 localități din județul Alba.

Potrivit Gărzii de Mediu, sancțiunea în valoare de 50.000 de lei a fost aplicată pentru „ nerespectarea condițiilor impuse prin Autorizația Integrată de Mediu nr.SB121 din 18.02.2011” emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, respectiv eliminarea prin depozitare finală a deșeurilor provenite din alte județe/localități decât cele menționate în Autorizația Integrată de Mediu. Operatorul economic sancționat se află la prima abatere din punctul de vedere al protecției mediului”.

Reprezentanții APM susțin că prin primirea neautorizată a cantităților de gunoaie din celelalte județe, celula de colectare se apropie deja de capacitatea maximă de stocare.

„Începând cu luna iulie a acestui an, la depozit au fost primite cantităţi importante de deşeuri menajere provenite din alte judeţe, acestea reprezentând un procent de peste 50 % din cantitatea totală acceptată la eliminare în această perioadă. Preluarea unor cantităţi excedentare de deşeuri faţă de cele autorizate ar putea determina  un impact negativ asupra gestionarii fluxului de deşeuri menajere din judeţul Sibiu. Urmare constatărilor, au fost luate măsuri prin care s-a impus respectarea autorizaţiei integrate de mediu şi sistarea preluării deşeurilor din alte judeţe”, a transmis APM Sibiu.

În prezent, au început lucrările de amenajare a unei noi celule ecologice de preluare a deșeurilor menajere și industriale, însă aceasta ar putea fi gata abia la primăvară. APM susține însă că actuala celulă de colectare va fi în măsură să preia tot gunoiul generat de sibieni.

„Dorim să liniştim sibienii: s-au luat toate măsurile pentru reintrarea în parametrii de funcţionare autorizaţi, astfel încât deşeurile menajere generate pe raza judeţului Sibiu să poată fi eliminate în condiţii de siguranţă în depozitul ecologic de la Cristian, aferent judeţului Sibiu ”- declară Bogdan Gheorghe TRIF, director executiv APM Sibiu.
 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *