Cele peste 300 de familii din localitatea Alma Dumbrăveni se aprovizionează în continuare cu apă potabilă din cele două containere de câte 1.000 de litri puse la dispoziție de către Apa Târnavei Mari. De sâmbătă, localnicii nu mai pot folosi apa de la robinete sau fântâni, aceasta înregistrând depășiri mari privind concentrația de amoniu.
În această perioadă se efectuează diverse analize, pentru a se descoperi cauza exactă care a contaminat apa. Reprezentanții ISU Sibiu au anunțat că miercuri, 4 noiembrie, s-a numit un grup de lucru care, în termen de 48 de ore, va propune soluțiile de remediere a deficiențelor.
„Astăzi, 4 noiembrie a.c., membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu (C.J.S.U.) s-au întâlnit într-o ședință pentru analizarea situaţiei produse în comuna Alma, unde a fost sistată alimentarea cu apă și complementarea măsurilor adoptate până în prezent pentru asigurarea alimentării cu apă potabilă și menajeră a comunei. În cadrul acesteia, au fost analizate rapoartele instituțiilor publice care au atribuții în domeniu întocmite după efectuarea verificărilor în teren de către aceștia. De asemenea, a fost adoptată o Hotărâre a C.J.S.U., prin care s-a numit un grup de lucru care, în termen de 48 de ore, va propune soluțiile de remediere a deficiențelor”, se arată în comunicatul de presă remis de ISU Sibiu.
Viceprimarul din Alma Dumbrăveni, Eugen Fetean a spus că joi va participa la o ședință ce va avea loc la sediul ISU Sibiu, unde o să fie prezentate rezultatele analizelor efectuate de Garda de Mediu.
„Situația a rămas pentru moment neschimbată, cetățenii se aprovizionează din curtea primăriei, din cele două containere de câte 1.000 de litri puse la dispoziție de către lucrătorii ATM. La inițiativa Prefectului Ovidiu Sitterli voi participa joi, la ora 11:00, la o ședință care va avea loc la sediul ISU Sibiu, împreună cu Colonelul Virgil Giurgiu, prim-adjunctul Inspectorului Șef. Din câte am înțeles, mâine o să fie prezentate rezultatele analizelor efectuate de Garda de Mediu, iar după o să pot să vă ofer mai multe amănunte”, a declarat pentru Ziarul Sibiu 100 %, Eugen Fetean, viceprimarul din Alma Dumbrăveni.
UPDATE:
În urma ședinței desfășurată joi la sediul ISU Sibiu, au fost prezentate anlizele efectuate de Apa Târnavei Mari, din care reiese că a scăzut cantitatea de amoniu. În continuare, apa este monitorizată și în paralel s-a propus elaborarea unui studiu pentru determinarea factorilor care au dus la contaminarea apei cu amoniu. Abia vineri, în cadrul unei alte ședințe, autoritățile locale ar putea afla când localnicii vor putea beneficia din nou de apa potabilă la robinete și fântâni.
„Astăzi au fost prezentate anlizele efectuate de Apa Târnavei Mari, din care reiese că a scăzut cantitatea de amoniu. În continuare se monitorizează apa și sperăm ca în câteva zile să se rezolve problema. În paralel, s-a propus elaborarea unui studiu pentru determinarea factorilor care au dus la contaminarea apei cu amoniu. Astăzi mai are loc un set de anlize și în funcție de rezultate, mâine în cadrul ședinței Comitetului Executiv pentru Situații de Urgență vom primi un răspuns concret, când vom beneficia din nou de apă potabilă la robinete și în fântâni”, a declarat pentru Ziarul Sibiu 100 %, Eugen Fetean, viceprimarul din Alma Dumbrăveni.
UPDATE 1:
În cadrul ultimei ședințe avute loc vineri, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu au aprobat un plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate în alimentarea cu apă potabilă, precum și monitorizarea zilnică a indicatorului amoniu în minim două puncte relevante și comunicarea rezultatelor de către operatorul economic.
De asemenea, operatorul de apă spune că dacă totul decurge bine, de marți se va relua furnizarea apei.
„Ultimele analize prezentate arată că a scăzut cantitatea de amoniu și apa corespunde, este în parametrii normali. Chiar și așa, încă se mai monitorizează calitatea acesteia, până la golirea definitivă a instalațiilor. Dacă totul decurge normal, de luni, cel târziu marți, se reia furnizarea apei potabile către locuitorii din Alma Dumbrăveni”, a declarat Virgil Bucșe, directorul Apa Târnavei Mari.
Citiți și: Apă contaminată la Alma Dumbrăveni, concentrația de amoniu depășită de patru ori