La procesul de marți, 24 septembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus ca în Dosarul „Gruparea cămătarilor din Sibiu”, numai 5 dintre cei 12 sibieni arestați preventiv anul trecut să mai rămână în închisoare. Pentru ceilalți 7, printre care și notarul Răzvan Mărginean, Curtea a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu „măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara și punerea lor în libertate, dacă nu sunt arestați în alte cauze”.
Cei care ar putea ieși din arest sunt Cornea Mihai, Şandru Nicolae, Duşe Sorin, Haiduc Cătălin, Rujan Cosmin, Filimon Flaviu şi Mărginean Răzvan. „Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi ţara inculpaţii vor respecta următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme, să nu se apropie de membrii familiilor acestora, de ceilalţi inculpaţi, martori, experţi şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect.”, se arată în comunicatul transmis de Curtea de Apel Alba Iulia.
Pe lângă interdicțiile specificate, în cazul notarului Răzvan Mărginean s-a stabilit şi „interdicţia de a exercită profesia, meseria sau de a desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.”
Instanţa atrage atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurilor sau obligaţiilor menţionate mai sus, pot fi din nou arestati preventiv.
Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, a fost atacată cu recurs de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba, iar până la judecarea recursului la Înalta Curte de Casație și Justiție, toţi cei 12 inculpaţi vor rămâne în stare de arest.
Istoricul dosarului „Gruparea cămătarilor din Sibiu”
În 13.11.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile a 7 inculpaţi (printre care şi un notar din Sibiu), acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.
Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a rămas definitivă prin respingerea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a recursului declarat de inculpaţi iar măsura arestării preventive a fost prelungită succesiv pe parcursul urmăririi penale.
În data de 06.03.2013 Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile cu privire la încă 5 inculpaţi cercetaţi în legătură cu aceleaşi fapte.
Joi, 25.04.2013, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia 14 inculpaţi dintre care 12 în stare de arest preventiv în dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul Gruparea Cămătarilor din Sibiu”.
Inculpaţii sunt acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire, sprijinire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual, cămătărie şi spălare de bani.
Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 23.05.2013.