15.2 C
Sibiu
vineri, iulie 4, 2025

Veteran de razboi, cetatean de onoare al judetului SIbiu

Cele mai citite

Un veteran de război în vârstă de 92 de ani care a trăit în exil unde a continuat să lupte pentru „binele României” având întrevederi repetate cu Regele Mihai I, dar și cu Papa Ioan Paul al II-lea, a devenit, joi, cetățean de onoare al județului Sibiu, distincția fiindu-i înmănată în cadrul unei ceremonii oficiate la Consiliul Județean Sibiu, de Ziua Națională.
 
Coriolan Brad, un veteran de război, a primit, joi, titlul de Cetățean de onoare al județului Sibiu, în cadrul unei ședințe care a avut loc la Consiliul Județean Sibiu.
 
Distincția este acordată persoanelor care aduc servicii deosebite județului Sibiu. De-a lungul timpului, această distincţie au mai primit-o Lucreţia Ciobanu, Ion Besoiu, Corneliu Bucur, Mircea Păcurariu, Iacob Cătoiu, Nicolae Nan, Ioan Bondrea, Constantin Oprean, Ghiţă Bârsan, ÎPS Laurenţiu Streza, Valeriu Olaru şi Ioan Macrea (post-mortem).
 
Coriolan Brad s-a născut în Gura Râului, în urmă cu 92 de ani, fiind fiul preotului din comună. A primit o educație aleasă în familie, mama sa, devenind, ulterior, prima femeie notar din România Mare.
A urmat cursurile Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” care și astăzi este unul dintre cele mai renumite licee din județul Sibiu și a vedenit apoi medic, specializându-se în boli interne la Cluj-Napoca și Spitalul Fundeni din București.
A fost medic pe front, primind, pentru acțiunile sale, distincția „Crucea Comemorativă” a celui de-al Doilea Război Mondial.
Între 1972 și 1976 a fost director medical al Spitalului Județean Sibiu, dar, în acea perioadă, a fost „vânat” de regimul comunist pentru „originea nesănătoasă”, având în vedere că tatăl său fusese preot, profesor emerit și inspector școlar general.
În 1976, medicul Coriolan Brad a fugit în Germania, invocând o afecțiune medicală a fiului său.
A continuat să practice medicina până în 1994, fiind, printre altele, șef de secție Boli Interne la spitalul din localitatea în care s-a stabilit.
„În exil a scris articole cu conținut politic pentru apărarea țării și a poporului român și a fost membru în Consiliul Național Român, făcând parte din Biroul Executiv pentru Europa și America. A păstrat legătura cu personalitățile românești aflate în exlis, având întrevederi repetate cu Regele Mihai I, încă din 1982”, se arată în Laudatio.
De asemenea, Coriolan Brad a fost primit în audiență de Papa Ioan Paul al II-lea, în 24 ianuarie 1986 și a purtat o bogată corespondență cu Francios Mitterand, președintele Franței, pentru „binele românilor”.
În primăvara acestui an, Coriolan Brad a primit și titlul de cetățean de onoare al comunei Gura Râului.
 

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a dat informații la Securitate

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a dat informații la Securitate cu numele conspirativ ”Aurora”, a anunțat CNSAS.Potrivit G4 Media, Astrid...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect