10.2 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 12, 2025

ALERTĂ: România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor

Cele mai citite

România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii animalelor şi a sectorului zootehnic naţional, având în vedere evoluţia îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunţat vineri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, şase în Slovacia, precum şi un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii animalelor şi a sectorului zootehnic naţional”, se menţionează în comunicat.

ANSVSA a convocat, în data de 11 aprilie 2025, o şedinţă extraordinară a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), în contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a intrării României în spaţiul Schengen, ceea ce determină un risc crescut de introducere a bolii în exploataţiile autohtone

Ca urmare a analizei efectuate şi în temeiul legislaţiei în vigoare privind gestionarea situaţiilor de urgenţă sanitar-veterinare, a fost adoptată Decizia nr. 2 a CNCB, care stabileşte un pachet de măsuri stricte şi imediate, aplicabile la nivel naţional.

Conform sursei citate, au fost stabilite măsuri esenţiale pentru prevenirea şi controlul febrei aftoase, precum actualizarea zonelor de restricţie conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele din Ungaria şi Slovacia.

Totodată, au fost instituite unele restricţii, precum interzicerea transporturilor dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate şi ecvidee), furaje, paie, compost şi gunoi de grajd; blocarea importurilor din zonele afectate de carne şi produse din carne, lapte netratat, material seminal şi subproduse de origine animală provenite de la biungulate.

Pe de altă parte, au fost stabilite puncte de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, cu participarea medicilor veterinari ANSVSA şi structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

De asemenea, au fost dispuse inspecţii în fermele româneşti care au importat animale din Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025, inclusiv prelevarea de probe şi verificarea stării epidemiologice şi s-au intensificat măsurile de dezinfecţie şi biosecuritate în ferme şi pe mijloacele de transport al animalelor.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Avertismentul polițiștilor înainte de Florii: Asigurați-vă că produsele sunt avizate sanitar – veterinar

În perioada 11 – 13 aprilie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, împreună cu celelalte structuri specializate,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect