Alimentele ultra-procesate alimentează cancerul de colon și îi favorizează răspândirea, anunță datele unui studiu.
Este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, iar numărul cazurilor este în creștere în rândul persoanelor tinere.
Potrivit unui studiu, publicat în revista științifică Gut, efectuat de cercetători de la Universitatea din Florida de Sud și Tampa General Hospital Cancer Institute, niveluri ridicate de moleculele grase care cauzează inflamații (și care se găsesc în alimentele puternic procesate) au fost găsite în tumorile colorectale, ceea ce indică o potențială legătură între consumul de fast-food și acest tip comun de cancer.
“Cancerul este ca o rană cronică care nu se vindecă.
Dacă corpul tău trăiește din alimente ultra-procesate, capacitatea sa de a se vindeca scade din cauza inflamației și suprimării sistemului imunitar, care în cele din urmă permit răspândirea cancerului“, a spus Timothy Yeatman, coautor al lucrării și profesor de chirurgie la Universitatea din Florida de Sud.
Cercetătorii au analizat lipidele din 162 de probe prelevate de la pacienții cu cancer de la Spitalul General Tampa.
Tumorile au fost congelate în decurs de o jumătate de oră de la îndepărtare și analizate ulterior scrie Biziday.
S-a descoperit că probele au conținut niveluri mai mari de lipide în țesutul sănătos adiacent tumorilor, care provoacă inflamație la pacienții care mănâncă alimente nesănătoase și puternic procesate.
Alimentele ultra-procesate conțin niveluri ridicate de grăsimi, sare și zaharuri, care le fac atractive pentru consumatori.
Medicii au subliniat importanța echilibrării consumului de alimente procesate cu produse sănătoase precum pește gras, semințe, nuci, legume și fructe.
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu 1,9 milioane de cazuri noi și 900.000 de decese în 2022, în cele 185 de țări acoperite de Observatorul Global al Cancerului al OMS.
Rata cancerului colorectal în rândul persoanelor sub 55 de ani a crescut cu între 1% și 2% pe an, de la mijlocul anilor 1990, potrivit Societății Americane de Cancer.