„Copiii și tehnologia. Cât de mult e prea mult” a fost tema unei noi conferințe, organizate gratuit în cadrul „Orei de sănătate” de către voluntarele Asociației Happy Moms, la începutul acestei săptămâni.
„Ora de sănătate” se adresează mămicilor sibience, interesate de anumite teme cu caracter medical, având astfel, ocazia să discute cu anumiți specialiști din domeniu. Invitații din această săptămână au fost medicul neurolog Gabriela Vișa, Laura Vîlsan, director Direcția pentru Protecția Copilului Sibiu și specialistul IT Alin David. Principalele subiecte abordate s-au concentrat asupra importanței și locului pe care îl ocupă tehnologia în viața copiilor, impactul mediului online în viața celor mici și cum pot fi feriți de pericolele de pe Internet, tehnologia folosită în educarea copiilor, „Balena Albastră”, dar și în ce măsură sunt expuși copiii acestui fenomen.
Unul dintre principalele subiecte abordate a fost fenomenul „Balena Albastră”, dacă reprezintă sau nu un pericol pentru copii, dat fiind faptul că Direcția pentru Protecția Copilului Sibiu a intervenit pe teren în două cazuri, în care copii erau suspectați a fi implicați în jocul „Balena Albastră”. Specialiștii au discutat cu minorii și cu familile acestora. Unul dintre minori primind recomandarea de a fi internat la spitalul de psihiatrie, timp de 14 zile. De asemenea, familile celor doi minori au fost sfătuiți să participe cu acei copii la câteva ședințe de psihoterapie la un cabinet autorizat.
„Încă de la apariția primelor semne, s-a intrunit echipa intersectoriala locala, din care facem parte noi, polițiști, jandarmi, Inspetoratul școlar, Direcția de Sănătate Publică și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. Am început campanii în centrele de plasament împreună echipe formate din polițiști, jandarmi și din partea noastră, specialiști și psihologi și s-au făcut deja două ședințe de lucru, una convocată ]n cadrul Instituției Prefectului și una convocată de Spitalul de Psihiatrie. S-au pus bazele unor pași pe care noi trebuie să-i facem pentru a preveni astfel de jocuri”, a declarat Laura Vîlsan, director Direcția pentru Protecția Copilului Sibiu.
Specialistul IT, Alin David este de părere că, fenomenul Balena Albastră s-a propagat prin intermediul Facebook-ului, scopul lui fiind să atragă cât mai mulți oameni, împătimiți ai jocurilor și care ar fi fost dispuși să investească bani pentru a avansa de la un nivel la altul. „Ce câștigau ei de pe urma copiilor? Părerea mea este că ei s-au gândit în special la adulți pentru a avea un câștig material, adică să plătești pentru a trece de la o sarcină la alta. Dar impactul a fost în rândul copiilor pentru că ei sunt creduli, naivi”, a spus Alin David.
„Noi deținem controlul” a fost mesajul, folosit de Alin David la începutul prelegerii sale. Specialistul IT le-a vorbit sibienilor despre importanța tehnologiei, luând în discuție atât avantajele, cât și dezavantajele acestuia, dar a dorit să accentueze faptul că omul este cel mai în măsură să dețină controlul asupra tehnologiei. „Noi apăsăm pe butonul telecomenzii ON/OFF. Noi scoatem copilul afară ca să-l îndepărtăm de televizor. Vreau să vă spun câteva lucruri pro și contra despre faptul că tehnologia poate să aducă schimbare. Tehnologia are un impac t major asupra oranismului. De ce? Suntem de-a dreptul bombardați cu informația. Și, nu informație gen hârtie, din păcate. Suntem bombardați cu informație online, cu informație vizuală și audio. Noi ca oameni trebuie să combatem toată informația aceasta care vine spre noi, să o managerim”, a mai precizat acesta.
Un alt subiect adus în discuție a fost vârsta optimă, de la care un copil ar avea voie să se uite la televizor. Medicul neurolog Gabriela Vișa a sfătuit părinții prezenți ai căror copii nu au împlinit încă trei ani, să nu-și lase deloc micuții în prezența televizorului. „În primii doi ani de viață, copiii încep să se uită la televizor, în special la desene. Dar cum îi influențează de fapt? De fapt, interesul acestora apare la vârsta de patru luni, atunci când copilul începe să vadă bine, să fie influențat de sunetele și mișcările din jurul lui. Expunerea copilului în această perioadă de vârstă, între 0- 3 ani nu este benefică pentru acesta. Academia americană de pediatrie atrage un semnal de alarmă în 2013, când spune despre descurjare aexpunerii copilului, cel puțin până la trei ani”, a fost mesajul doamnei doctor neurolog.
Foto: Happy Moms