6.3 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

ANIMĂ ASTRA a adus meșteșugurile toamnei la Muzeul ASTRA, sărbătorind tradițiile prin ateliere interactive

Cele mai citite

În perioada 11-13 octombrie 2024, Muzeul ASTRA a găzduit un eveniment dedicat meșteșugurilor tradiționale, intitulat „Bucuria toamnei cu ANIMĂ ASTRA”.

În zona Târgului de țară, meșteri olari și lemnari, inclusiv tâmplari, dogari și rudari, s-au întâlnit pentru a împărtăși poveștile târgurilor de altădată.

Vizitatorii au avut ocazia să afle mai multe despre tradiții chiar de la meșterii.

Atmosfera a fost animată de ateliere variate

-Atelierele de olărit, ca la Noapteșa, Mehedinți, olarul Marcel Tănăsie a lucrat ulcioare, ulcele și multe dintre acele vase despre care el a spus că sunt căutate și astăzi.

-Atelierele de olărit cu meșterul Ion Rătezeanu din Găleșoaia, Gorj, au scos în evidență practici arhaice în realizarea vaselor pentru păstrarea alimentelor și au fost mărturia faptului că tradiția a fost sustenabilă, chiar dacă această comunitate de olari a apus, odată cu satul.

-Atelierele de dogărit i-au adus alături pe dogarii Nicolae Beleiu și Daniel Haneș din Vidra, Munții Apuseni, cei care au produs, la fel ca strămoșii lor, ciubere, ghioabe de murături și ciubere care au fost la fel de importante în conservarea alimentelor, ca odinioară.

-Atelierele de realizare a obiectelor rudărești, cu Ion Mărunțelu, rudar din Poiana Perișani, Vâlcea, au produs obiecte casnice de mai bine de 70 de ani iar domnia sa a fost dovada vie că lingurile de lemn sau lădoaiele de fag pentru păstrarea alimentelor au avut căutare și atunci.

-Atelierele de confecționare a obiectelor de bucătărie, din lemn, lucrate de meșteri din familia Șușa, stabiliți de generații în Șeica Mare, Sibiu, au fost prezente cu obiecte de uz casnic, realizate din lemn, și au demonstrat modul în care acestea se realizau, utilizând lemnul cel mai potrivit.

În zilele de 12 și 13 octombrie, pe scena de la Târgul de Țară, s-a desfășurat un spectacol dedicat bucuriei toamnei, cu artiști consacrați precum Sebastian Stan, Izabela Tomiță, Călin Han, Codrin Murdășanu, Liviu Aspru și Daniela Popa.

De asemenea, s-au desfășurat scenarii educaționale la Școala din Ticera, cu teme precum „Învățătorul de țară” și „Personalități din România rurală”.

Evenimentul „Bucuria toamnei cu ANIMĂ ASTRA” a fost parte din Proiectul Animă ASTRA, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Rezultate finale oficiale în județ: Călin Georgescu a fost votat de aproape 48.000 de sibieni

Biroul Electoral Județean Sibiu a transmis, luni dimineața, rezultatele finale din turul I al alegerilor prezidențiale."Vă informăm că situația...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect