15.2 C
Sibiu
duminică, mai 11, 2025

Animal Life propune procedură de intervenție în cazul animalelor sălbatice

Cele mai citite

După scandalul cu uciderea ursului de luna trecută, Asociația „Animal Life” a conceput o procedură de intervenție în cazul animalelor sălbatice care ajung în oraș. În principal, este vorba despre trei tiputi de acțiuni: dirijarea silenţioasă a animalului spre habitatul său, capturarea vie şi doar în situaţii de „pericol iminent”, omorârea acestuia. Propunerea a fost înaintată Prefecturii Sibiu care a promis efectuarea demersurilor necesare pentru modificări legislative care să permită intervențiile propuse.  
Procedura de „intervenţie şi protecţie pentru animalele sălbatice” a fost realizată de asociaţia „Animal Life”, revizuită şi completată de către reprezentanţii World Wide Fund (WWF) şi, ulterior, depusă la Prefectura Sibiu.
Reprezentanţii „Animal Life” propun trei tipuri de intervenţie: fără capturarea animalului, care presupune dirijarea silenţioasă a acestuia spre habitatul său natural, capturarea vie – tranchilizare, prindere în cuşcă/plasă şi eliberare în natură sau capturarea letală, dar numai în cazul în care „animalul prezintă manifestări specifice rabiei (diferenţiabile de comportamentul de apărare al unui animal sălbatic aflat într-o situaţie stresantă) sau în cazul în care reprezintă un pericol iminent pentru oameni”.
„Acest protocolul de acţiune trebuie să aibă ca scop primordial tranchilizarea, capturarea şi redarea în mediul natural a animalului, în condiţiile în care starea de sănătate a animalului permite acest lucru”, mai scriu reprezentanţii „Animal Life”.
Propunerea prevede, de asemenea, încheierea de protocoale cu diferite instituții, modalitatea de apelare a numărului unic 112, dar și desemnarea unor persoane care să se ocupe direct de această problemă. În plus, se face referire la realizarea unei baze de date cu specialiști din diferite domenii care ar putea interveni în diferite situații.
Se pune însă și problema unor dotări – mașini de intervenție, plase, cuști sau puști cu tranchilizant și, în lipsa unor pevederi legale în baza cărora să fie achiziționate și utilizate acestea, instituțiile nu pot face mare lucru.
La Instituţia Prefectului a fost primită propunerea procedurii de intervenţie elaborată de Asociaţia Animal Life. Ea a fost transmisă spre analiză tuturor membrilor Grupului tehnic de lucru pentru elaborarea unui plan de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de apariţia animalelor sălbatice în zona aşezărilor umane din judeţul Sibiu, grup constituit prin Ordinul Prefectului nr.482/26.10.2016”, au precizat reprezentanții Prefecturii Sibiu, la solicitarea Sibiu 100%.
Până în prezent, la Prefectura Sibiu au avut loc 3 întâlniri ale grupului de lucru, instituţiile implicate fiind Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie, Direcţia Silvică Sibiu, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, prin Grădina Zoologică Sibiu, Comisariatul Judeţean Sibiu al Gărzii Naţionale de Mediu, Centrul Chinologic Sibiu, Garda Forestieră Judeţeană Sibiu.
„În cadrul discuţiilor, accentul s-a pus pe tranchilizarea animalelor sălbatice care pătrund în intravilanul localităţilor, însă, în urma studierii atribuţiilor, competenţelor şi dotărilor fiecărei instituţii implicate, s-a ajuns la concluzia că pentru realizarea acestui lucru este nevoie atât de modificări ale cadrului legislativ, cât şi de dotări materiale. Aceste concluzii urmează să fie transmise la nivel central”, au mai precizat reprezentanții Prefecturii Sibiu.
Ursul a fost ucis în dimineaţa de 12 octombrie, în urma unei operaţiuni de capturare a lui care a durat mai multe ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri. La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii.
Ursul brun avea aproximativ cinci-şase ani, 175 de kilograme şi 160 de centimetri lungime. Cadavrul animalului a fost incinerat la câteva ore de la ucidere.
Poliţia Sibiu a deschis, în 12 octombrie, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului, acesta fiind preluat ulterior de preluat de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia. Procurorii fac cercetări pentru uz de armă fără drept, omorârea cu intenţie a animalelor, braconaj, complicitate la braconaj şi abuz în serviciu.
 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: O nouă regulă în toate magazinele din România începând de duminică, 11 mai 2025

Începând de duminică, 11 mai 2025, ANPC impune o nouă regulă în toate magazinele din România care vând produse...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect