Autoritățile din România au înregistrat până acum – după 11 zile de conflict armat pe teritoriul Ucrainei, în care armata rusă a bombardat nu doar obiective militare, ci și civile – un total de peste 3000 de cereri de azil bazat pe statutul de refugiat.
Ministerul Afacerilor Interne avea până la finalul săptămânii trecute un număr de 3.288 de cereri de azil din partea cetățenilor ucraineni, fiind înregistrate peste 400 de cereri numai în ultimele 24 de ore. Potrivit legislației internaționale, ei se bucură de toate drepturile de ședere în România, pe perioada conflictului, atâta timp cât au statut de refugiat, și pot solicita azil în țara noastră în baza acestui statut.
Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.
Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.
După cum spune MAI, în acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.1%.
Până acum, prin punctele de trecere a frontierei României au intrat 261.445 refugiați din Ucraina, însă cea mai mare parte a acestora a ieșit din România în zilele următoare. Bilanțul intrărilor și ieșirilor arată că pe teritoriul României se mai află în acest moment 69.133 de ucraineni, potrivit Poliției de Frontieră.
Doar ieri, prin punctele de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova au intrat 33.969 de cetățeni ucraineni, cu 7,4% mai mulți decât în ziua anterioară. Cei mai mulți au intrat în România prin punctele de frontieră cu Republica Moldova (21.121). Un număr de 26.632 de refugiați au părăsit deja România pe parcursul zilei de ieri.