Pentru a preveni înșelăciunile prin „Metoda Accidentul”, poliţiştii sibieni recomandă cetățenilor să aibă în vedere următoarele aspecte: Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecate în străinătate ori mutate în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix. Metoda utilizată este simplă şi implică, de regulă, două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului/fiicei familiei respective.
Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept copilul, care vorbeşte, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat. Înşelăciunea poate avea următorul scenariu: o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea. Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon și solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţii 112 pentru a cere asistenţă!
Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, despre care se presupune că dețin acasă sume mari de bani şi rude care nu se află în proximitatea lor.
Vă reamintim faptul că miercuri, o medieșeancă a reclamat Poliției Municipiului Mediaș faptul că a fost înșelată cu suma de 11.600 de euro. Femeia, în vârstă de 68 de ani, le-a spus polițiștilor că miercuri după amiaza, în intervalul orar 14.15-15.30, în timp ce se afla la domiciliu, a purtat discuții telefonice cu un bărbat necunoscut care s-a dat drept avocat și cu o femeie necunoscută care, plângând, a pretins că este fiica victimei, relatându-i că ”fiica” a produs un accident rutier în urma căruia un copil a fost rănit grav și necesită intervenții medicale costisitoare. Cei doi au determinat-o pe medieșeancă să le ofere suma de circa 11.600 de euro. Peste două ore, femeia a înțeles că a fost victima unei înșelăciuni și a anunțat polițiștii.