2.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 24, 2025

Avertisment pentru sibieni: Atenție la sacrificarea porcilor și consumul cărnii. Care sunt obligațiile

Cele mai citite

În cursul anului 2025, numărul de focare de Pestă Porcină Africana a fost în scădere comparativ cu anii precedenți.

Conform unui obicei tradiţional, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, se sacrifică porcul crescut în gospodărie, pentru a se asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Având în vedere dinamica evoluției Pestei Porcine Africane, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, cu referire la:

-solicitarea urgentă a medicului veterinar de liberă practică împuternicit arondat, în situația în care a costatat modificări ale stării de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariția la nivelul pielii, preponderent în zona subabdominală și pe urechi a unor pete de culoare roșie spre cianotică ( vișinie ), vomă / diaree cu sânge și alte modificări de comportament;

Publicitate

-după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;

-până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de legislația sanitară veterinară în situația constatată ;

-în situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modificările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei.

„Reamintim faptul că, Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis.

Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient preparată termic, friptă, fiartă sau preparată crudă, sărată, sau afumată.

La om, boala se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei, “boala capetelor umflate”.

Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează de către medicii veterinari de libera practică, organizați în condițiile legii (cabinete medicale veterinare), care funcționează în localitățile judeţului, după programul afişat la sediul acestora.

Laboratorul din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, ( adresa Sibiu, Calea Şurii Mari, nr. 21), efectuează examen trichineloscopic, zilnic, între orele 8.00 – 15.30, în cadrul programului de lucru.

În perioada 24.11.2025–23.12.2025, Laboratorul din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, asigură permanența și în zilele de sambătă și în data de 1 Decembrie, între orele 08,30 –15,30, iar în zilele de duminică, între orele 09–14,00.

Pentru efectuarea examenului, se prezintă o probă reprezentată de cca. 100 grame de carne, prelevată doar din mușchii pilieri diafragmatici. Datorită faptului ca examenul de laborator efectuat pe carne provenită din alte zone ale animalului este neconcludent, acest tip de probe va fi refuzat.

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă de elementul de identificare (crotalia auriculară), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale, precum și preparatele obținute de la aceste animale, poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă sub orice forma comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

Recomandăm populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”, sau orice alta forma de aprovizionare din surse neautorizate.

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar ( medicul veterinar de liberă practică, reprezentanții DSVSA ), pentru a se interveni operativ şi eficient.

În acest sens, DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, se află la dispoziția tuturor consumatorilor, permanent, la telefon 0269223069, fax. 0269223753, e-mail [email protected], pentru a furniza informații de specialitate, sau în cazul unor sesizări și reclamații din partea cetățenilor, privind încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor”, a transmis Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.

Îți mulțumim pentru că ai ales să te informezi din Sibiu 100%. Poate ai informații din comunitate și vrei să le împărtășești cu noi. Scrie un mesaj pe e-mail [email protected] sau WhatsApp 0752.060.007

Publicitate
spot_img
Cick
Ultimele știri

Clinica DERMATOP – Sănătatea și frumusețea pielii tale, pe mâinile profesioniștilor, în inima Sibiului

De peste două decenii, Clinica DermaTop Sibiu reprezintă un pilon de încredere în medicina dermatologică și estetică din regiunea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect