Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piața luxului, investeşte nu mai puțin de 19 milioane de euro într-o fabrică în România. Aici urmează să fie angajați peste 300 de oameni.
Acest proiect este cu atât mai important cu cât este vorba de o investiţie într-un domeniu care în ultimii 3-4 ani s-a confruntat doar cu închideri de fabrici.
Gigantul fondat acum mai bine de un secol de familia cu acelaşi nume are deja o fabrică în România, la Sibiu, unde realizează produse din piele.
În total, Prada are 23 de unităţi de producţie, dintre care 20 în Italia şi câte una în Marea Britanie, Franţa şi România.
Cea de la noi produce articole din piele, așa cum sunt genţile (care se vând cu mii de euro) sau accesoriile. Pantofii sunt realizaţi separat, în alte fabrici.
Unitatea de producţie locală este operată de compania Hipic Prod Impex din judeţul Sibiu, care a încheiat 2020, un an deloc simplu și marcat de pandemie, cu afaceri de 28 milioane de lei, în scădere faţă de 45 milioane de lei, în anul anterior.
Declinul poate fi pus pe seama pandemiei, care a dus la închiderea temporară a magazinelor fizice şi la limitarea libertăţii de mişcare. Faptul că oamenii au stat mai mult acasă i-a determinat să investească mai puţin în haine și accesorii la modă, după cum arată studii recente.
Totuși, compania nu doar că nu a disponibilizat, ci chiar a angajat 20 de oameni, apropiindu-se de 350 de salariaţi, arată Ziarul Financiar.
Dacă îți cauți un loc de muncă în Sibiu, ce alte joburi ai mai putea găsi? Cele mai multe oferte sunt în industria ospitalității și HoReCa. Sunt destule joburi pentru cameriste, menajere, pizzeri, preparatori fast-food, dar și croitorese, instalatori, stivuitoriști, agenți de securitate, lucrători comerciali, operatori săli jocuri, agenți telesales.
Se caută însă și PHP developer (chiar și seniori), programator/operator CNC, programator C++, System engineer, inginer geodez topograf, Computer vision engineer, ingineri electroniști, dar și operatori date.
Sunt joburi și pentru manageri magazin, contabili șefi, reprezentanți medicali, asistent farmacie, șef șantier, muncitori necalificați în construcții, laboranți (industria alimentară), tehnician asigurarea calității și câte și mai câte. Oferta este bogată și trebuie doar verificată periodic, existând chiar și joburi remote.
Creșteri salariale încă de anul acesta
Iar vestea bună este că deja de anul viitor, unul în care sperăm să fi scăpat deja de pandemie, chiar dacă peviziunile sunt toate atât de optimiste, se anticipează creșteri ale salariilor, după cum arată un studiu recent.
Companiile participante la studiul citat de wal-street.ro anticipează o creștere salarială medie de 5% încă de anul acesta. Nu e o creștere mare, dar deja ne arată în ce direcție o ia piața.
Cea mai mare creștere este în retail și industria producătoare auto (+6%), arată datele studiului Total Remuneration Survey (TRS) 2021 pe care Mercer Marsh Benefits îl realizează anual în România.
Creșterile salariale pot fi accelerate de către angajați prin migrarea de la companie la companie, pe aceeași poziție.
În prezent, iată cum arată TOP 3 industrii care își plătesc angajații cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din România:
- farma (+30 față de salariul mediu)
- IT (+17%)
- producție& agricultură (+13%).
Din perspectiva comparației, în funcție de tipul departamentului cu salariul mediu, angajații din IT sunt cel mai bine plătiți (+28%) față de medie. Angajații din zona analizei de date sunt cel mai bine plătiți (+45% față de salariul mediu din România – cu 10% mai mult decât angajații din zona de programare IT).
Angajații care se ocupă de management de proiect beneficiază de salarii cu 22% mai mari decât media națională, în timp ce a treia poziție în clasamentul salariilor în funcție de departamente o ocupă anagajații din zona Corporate Affairs și Finance (7% peste salariul mediu).
Din perspectiva analizei pe tipuri de joburi, Total Remuneration Survey – 2021, răspunsurile celor 410 de companii care au furnizat informații pentru studiul din România conduc la următoarele ierarhii:
Poziții de bază:
– Operator transport: 62.000 lei/an (venit brut)
– Contact Center: 74.500 lei/an (venit brut)
– Electrician/mentenanță: 79.000 lei/an (venit brut)
Poziții în zona de specialiști:
– Specialist în Marketing Digital (experiență 1-3 ani): 115.712 lei/an (venit brut)
– Specialist în Productie & Imbunatatire procese (experiență 5-7 ani): 145.608 lei/an (venit brut)
– Business Intelligence: 222.919 lei/an (venit brut)
– Agile Coach Specialist: 305.167 lei/an (venit brut)
Poziții în zona middle management:
– Manager – Centru de distribuție: 185.169 lei/an (venit brut)
– Manager – HR Business Partner: 215.532 lei/an (venit brut)
– Manager – Finance Business Partner: 248.845 lei/an (venit brut)
– Manager – Quality Assurance Engineering: 289.530 lei/an (venit brut).
La ce beneficii extrasalariale ne putem aștepta
În ceea ce privește primele și bonusurile, 69% dintre companii acordă prime/bonusuri de Crăciun, în timp ce 60% acordă beneficii cu ocazia Paștelui, mai arată cercetarea de piață. 34% dintre organizații acordă beneficii pentru transport, valoarea anuală medie/angajat fiind de 1.637 lei.
Valoarea anuala medie a primei de Crăciun este de 530 de lei, în timp ce valoarea celei acordate de Paște este 386 lei.
”Beneficiile pentru angajați au devenit din ce în ce mai importante în contextul pandemic și pot face diferența pentru companiile care doresc să se poziționeze ca un angajator dorit în piața muncii. Ele contribuie semnificativ în strategiile de atragere, retenție și motivare a angajaților”, a explicat Simona Mușat, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania.
Și din perspectiva numărului de zile de concediu companiile au politici diferite. Industriile care acordă un număr peste medie a zilelor de concediu de odihnă sunt: automotive, IT, Farma (25 zile/an), productie, bunuri de consum, agricultura (24 zile/an).
”În contextul pandemiei, companiile și-au ajustat politicile de beneficii, adaptându-le nevoilor angajaților și contextului. Asigurările de sănătate și cele de viață, alături de bonusul la recrutare au fost singurele beneficii care au consemnat creșteri în ultimul an.
La polul opus consemnăm scăderi în zona tichetelor de masă, cursurilor de specializare precum și a mașinii de serviciu acordată ca beneficiu”, explică și Alina Popescu, Talent Information Solution Leader, SEE Europe, din partea aceleiași companii.