Poliția Română, alături de Ministerul Educației și Patriarhia Română, derulează o campanie împotriva controversatului joc rusesc Balena Albastră, care a început să pună în pericol și viețile tinerilor români.
Jocul îi încurajează pe copii să își facă rău, pasul final fiind sinuciderea. Poliția Română explică mai pe larg regulile jocului.
„Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un “custode” sau “mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web”, arată reprezentanţii Poliţiei Române.
Părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor
Polițiștii explică faptul că atât copiii cât și părinții trebuie să fie foarte atenți și să nu se lase influențați de mass-media.
„Nu vă lăsați influențați! Nicio provocare nu este mai importantă ca viața!”, este mesajul transmis de poliția română.
„Sfaturi:
- Aveți mereu în atenție cu cine interacționați dumneavoastră sau cei dragi, pe rețele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri, jocuri online!)
- Dacă sunteți timorați sau amenințați de „prietenii” din mediul virtual, căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități!
- Părinții care observă schimbări de comportament ale copilului, ar trebui să ia legătura cu medicul de familie pentru a-i îndruma către ajutor de specialitate”
Balena albastră, un joc sinistru și fatal
Regulile jocului, explică Libertatea.net, sunt foarte stricte și se întind pe durata a 50 de zile, ultima zi fiind cea a sinuciderii.
Odată ce utilizatorul anunţă că vrea să intre în joc, este contactat de alţi utilizatori, în privat. Unii sunt interesaţi doar să intre în joc şi caută informaţii, alţii însă spun că sunt ghizi şi că rolul lor este să te introducă în joc.
Ghidul îi transmite jucătorului 50 de sarcini pe care trebuie să le îndeplinească pe rând, una pe zi, până la încheierea jocului. Indicaţiile alternează de la jocuri simple, cum ar fi desenul unei balene albastre, până la perversiuni şi acţiuni automutilante.
În prima zi, jucătorul trebuie să îşi deseneze pe mână unul din numeroasele simboluri ale jocului – o balenă, f58-f57, 4: 20, f57 şi să-i trimită ghidului său o fotografie nud.
În următoarea zi, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 să se uite la filme de groază.
În a treia zi, trebuie să-şi facă trei tăieturi cu un cuțit, cui sau lamă, pe mână.
În următoarea zi, jucătorul trebuie să deseneze o balenă pe un obiect la îndemână. Îndeplinirea sarcinilor presupune nu doar realizarea lor, ci şi demonstrarea lor prin fotografii sugestive. În acea zi, dacă ghidul apreciază că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre“ doar după ce îi arată că şi-a „încrestat“ pe un picior cuvântul „yes“ (n.r. – da).
În zilele următoare, ghidul îi cere jucătorului să se trezească la 04.20 şi să urce pe acoperiş sau să meargă în staţiile de tren sau să-şi însemneze mâna cu cuţitul, desenându-şi o balenă sau să-şi taie buzele.
În a 26-a zi de joc, ghidul îl anunţă pe jucător ziua şi ora la care va muri.
De la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaşi categorie, să vorbească cu alte balene, să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor.
În ultima zi, sarcina jucătorului este să se sinucidă pentru a învinge jocul.
Fapta de a determina sau înlesni sinuciderea se pedepsește cu închisoarea între 3 și 20 de ani.