Având în vedere că în această perioadă se pot înregistra temperaturi extreme ridicate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu aduce la cunoştinţa tuturor agenţilor economici, conform O.U.G. nr. 99/2000, obligativitatea aplicării măsurilor pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă, pentru perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme.
„Prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturile care depăşesc +370C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (ITU >80 indice temperatură – umiditate). În acest sens, atunci când se înregistrează temperaturi extreme, pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri minimale, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer; și pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor: asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri”, spune Remus Furtună, inspector şef al ITM Sibiu.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea examenelor medicale la angajare şi periodice; asigurarea primului ajutor; trecerea în alte locuri de muncă, sau reducerea programului de muncă pentru persoanele care au afecţiuni cu contraindicaţii privind munca în temperaturi extreme.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de ITM Sibiu, inspectorii de muncă vor efectua controale de verificare a respectării măsurilor impuse de prevederile O.U.G. nr. 99/2000. Nerespectarea acestor măsuri de prevenire constituie contravenţie şi se sancţionează de către inspectorii de muncă cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.