Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului a găzduit sâmbătă, 1 iulie, concursul de gătit gulyas, care a atras peste 3000 de vizitatori și tot atâția gurmanzi. Concursul a dat deja și un câștigător, iar astăzi curioșii vor putea vedea cel mai mare gulyas.
Zilele Hungarikum au ajuns anul acesta la cea de-a 8-a ediție și reusesc să atragă în continuare numeroși bucătari dispuși să se întreacă în gătit gulyas la ceaun. Concurenții au făcut și de această dată tot ce le-a stat în putere pentru a reuși să impresioneze nu doar juriul ci și vizitatorii.
„Gulyas-ul l-am preparat după o rețetă originală de la huni făcută. Fără multe briz-brizuri sau alte șmecherii”, a povestit Attila Mate.
„Carne de mânzat cu găluște și am mai făcut unul cu cartofi. Vă așteptăm să degustați”, i-a invitat pe turiști Oana Popa de la CJ Sibiu.
Drept dovadă, vizitatorii au fost cu adevărat impresionați de mâncare, dar și de peisajul în care se desfășoară competiția.
„Gulyas-ul e foarte bun. Peisajul e foarte frumos, am venit să mâncăm un gulyas, să bem o bere cu prietenii”, a spus un vizitator.
„Atmosfera e foarte bună, suntem la Muzeul Satului, un etalon al nostru al românilor, așa că de ce să nu fie bine?”, a spus un altul, în timp ce degusta gulyas.
Juriul a avut o sarcină foarte dificilă, întrucât toate preparatele se bazează practic pe o singură rețetă și pe inventivitatea fiecăruia.
„E foarte greu de jurizat pentru că fiecare participant își pune în preparatele sale pasiunea și stilul propriu. Rezultatul este astfel diferit pentru fiecare și asta face jurizarea foarte dificilă”, a explicat Alin Chipăilă, membru în juriu.
Câștigătorii concursului de gătit gulyas sunt doi sibieni, Zoldy Cristian & Zoldy Tiberiu. Cei doi au participat deja pentru a șaptea oară la această competiție.
Muzeul în Aer Liber s-a bucurat ieri de 3000 de vizitatori, iar astăzi tradițiile Zilelor Hungarikum cuprind din nou peisajul de poveste.
PROGRAM DUMINICĂ
08:00 – 14:00 – Evenimente în aer liber (gastronomie, meşteşugari, etc.)
„Regele” Gulyás-ului, dl. Sándor Csányi şi echipa sa gătesc un GULYÁS URIAȘ
Locaţie: Muzeul ASTRA – Târgul de țară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
11:00 – Vernisaj expoziţie: Societatea boemă din Kassa (Slovacia), redată de Ziarul Teatral
Deschiderea expoziției: Eleonora Blaskova, directoarea de programe a Teatrului de Stat Maghiar din Kassa – Kosice
Locaţia: : Galeria Bisericii Reformate
13:00 – Prezentare gastronomică – Sándor Csányi, Szolnok
Locaţie: Muzeul ASTRA – Târgul de țară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului