-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Corvinul – CSC 1599 Șelimbăr, derby-ul dezamăgirilor și al managementului defectuos… pe bani publici

Cele mai citite

CSC 1599 Șelimbăr va întâlni astăzi, de la ora 17, în deplasare, la Hunedoara, echipa locală FC Corvinul, încă deținătoarea Cupei României. Întâlnirea se anunță drept un derby al lucrurilor rele sau făcute neprofesionist, al obiectivelor mari schimbate peste noapte în ratări de management sportiv, cu trimitere directă spre conducerile celor două cluburi. Și aceasta, spre nemulțumirea totală a suporterilor celor două team-uri care în sezonul trecut au trăit clipe deosebite și chiar istorice pentru activitatea celor două entități fotbalistice. Una, de tradiție în fotbalul românesc (cum este cazul Corvinului), și alta, CSC 1599, care și-a făcut intrarea în fotbalul românesc pe ușa din față, dar care, acum, și-a închis-o singură în nas din cauza propriei neputințe și sub privirea pasivă și inexplicabilă a principalului finanțator, Primăria și Consiliul Local Șelimbăr, de altfel un bun promotor al mișcării sportive în comună, lăsând la o parte sportul-rege fotbalul.

Partida va fi transmisă în direct de DigiSport și Prima Sport. În loc să aibă loc în acest sezon un meci de Liga 1 între Corvinul și CSC 1599 Șelimbăr, avem, acum, în schimb, o partidă de Liga 2, pentru salvarea de la retrogradare, potrivit pozițiilor ocupate de cele două echipe în clasamentul Ligii 2.         

În sezonul trecut de Liga 2, dacă conducerile celor cluburi ar fi avut fler sportiv, administrativ și mai mult profesionalism, acum cele două echipe ar fi evoluat în Liga 1, în locul formaților Unirea Slobozia și Gloria Buzău, care au devenit echipe cu drept de promovare în Liga 1, deși speranțele acestora la promovarea directă în Liga 1 erau mai puțin încrezătoare la startul campionatului.

Însă responsabilii și finanțatori cluburilor CSC 1599 și Corvinul nu s-au așteptat ca cele două echipe să aibă sezoane de excepție în plan sportiv și să se lupte pentru promovare în Liga 1. Asta, în condițiile în care au fost cele mai bune echipe din Liga 2, dar au sucombat previzibil în play-off, permițând echipelor Unirea Slobozia și Gloria Buzău să aibă cale liberă spre locurile promovabile direct. Fără drept de promovare, CSC și hunedoreni au jucat doar din orgoliu și pentru meritul sportiv. Însă cum managementul celor două cluburi nu a fost atât de intuitiv încât să schimbe forma de organizare a cluburilor, adică să devină cluburi de drept privat la începutul sezonului (lucru care le-ar fi fost extrem de ușor la îndemână), au rămas tot cu marea „bubă”, adică echipe de drept public, finanțate din banii comunității, fonduri rezultate din munca oamenilor care trăiesc și plătesc impozite în Șelimbăr, respectiv Hunedoara.  

Cornel Stănilă anunța că echipa își va aduce un nou antrenor

CSC 1599 nu și-a propus promovarea în Liga 1 în sezonul trecut, iar responsabilii au preferat varianta de club de drept public, chiar dacă obiectivul a fost calificarea în play-off pentru prestigiu clubului. Probabil, un gând ascuns i-a lămurit că este în pericol și prinderea unui loc de play-off, astfel că la începutul ediției trecute au schimbat aproape tot lotul de jucători, adică o echipă întreagă. Însă l-au adus antrenor pe Claudiu Niculescu, cu ceva performanțe în fotbalul românesc. Echipa a mers excelent până la intrarea în play-off, unde motivația a dispărut, iar rezultatele sub așteptări au dus la despărțirea de Claudiu Niculescu. Nici acum nu știm adevăratele motive ale despărțirii, probabil un lucru ce va rămâne doar între Cornel Stănilă, președintele CSC 1599, și Claudiu Niculescu.

Pe final de campionat, Cornel Stănilă anunța că echipa își va aduce un antrenor cu nume și că, în actuala ediție de campionat al Ligii 2, 2024-2025, echipa va deveni de drept privat și se va lupta pentru promovarea în Liga 1. Declarațiile lui Cornel Stănilă aveau și iz politic, în condițiile în care ultimele partide din play-off ale echipei șelimbărene se suprapuneau cu campania electorală pentru alegerea primarului în comuna Șelimbăr. De altfel, Cornel Stănilă a fost prezent la lansarea unui candidat în cursa spre Primărie, în sediul județean al unui partid de guvernământ.

În perioada de pre-sezon a noii ediții de Liga 2, în august, același conducător făcea publică însă, spre stupoarea tuturor, inclusiv a suporterilor echipei, informația că echipa va rămâne de drept public și că nu va avea drept de promovarea în Liga 1 în actualul sezon de ligă secundă, deoarece bugetul s-a diminuat, iar partenerul privat cu care negociase, de ochii lumii, nu mai este interesat de parteneriatul cu CSC 1599. Plus că bugetul dat de Consiliul Local s-a diminuat considerabil. Toate speranțele suporterilor s-au dus astfel pe apa… Sevișului. În aceste condiții, responsabilii clubului și-au respectat o parte dintre declarațiile încrezătoare făcute la adresa ligii 1, în sensul că vor aduce un antrenor cu nume. Și, într-adevăr, l-au adus pe Constantin Schumacher, care a ratat la baraj promovarea în Liga 1, cu CS Mioveni. Un antrenor respectat în Liga 2, aflat la început de drum, și care părea că știe ce să facă pentru ca CSC 1599 Șelimbăr să poată promova, dacă ar fi avut acest drept în Liga 1. Acum, nu știm încă contextul în care s-a negociat cu Constantin Schumacher și ce i s-a promis dincolo de contract.

Un loc de play-off

Încrezător, Constantin Schumacher și-a propus în această ediție de campionat un loc de play-off, după ce împreună cu președintele Cornel Stănilă au schimbat din nou radical lotul echipei șelimbărene. Este pentru al doilea sezon la rând când echipa șelimbăreană își schimbă aproape în totalitate componența lotului. Din punct de vedere al transferurilor realizate și a rezilierilor de contract, CSC 1599 Șelimbăr este deținătorul recordulului în Liga 2 la acest capitol, adică cel al venirilor și plecărilor, între echipele ce joacă în eșalonul secund. Totuși, s-au vândut și jucători pe bani buni, unii dintre aceștia fiind internaționali de tineret. Însă echipa merge prost, se află în subsolul clasamentului și a fost eliminată din Cupa României, mai mult de rușinos și jenant la Alba Iulia, de echipa locală, de Liga 3.

Cu toate acestea, suporterii CSC-ului sunt optimiști că antrenorul Schumacher va găsi soluția pentru calificarea în play-off. Un prim pas pentru revenirea Șelimbărului în partea de sus a clasamentului Ligii 2 este o victorie în partida de miercuri de la Hunedoara, mai ales că joacă împotriva fostului antrenor, Florin Maxim, care a plecat cum a plecat… și tot din cauza conducătorilor clubului. În rest, să nu ne mai aducem aminte de noul stadion din Șelimbăr, care ar fi trebuit să fie gata de mult. Dar aici nu mai depinde de conducerea clubului și de primărie, ci de Compania Națională de Investiții care, efectiv, își bate joc de comunitatea șelimbăreană, prin tergiversarea proiectului.          

Trebuie spus că partida dintre CESC Șelimbăr și Corvinul este o restanță din prima etapă a Ligii 2, meci amânat la solicitarea Corvinului, din cauză că evolua în UEFA Europa League.

Soarta Corvinului, între extaz și aagonie

Corvinul a jucat în cupele europene, dar trebuia să fie în Liga 1 astăzi. Acum li se plânge de milă. Corvinul, în calitate de nou-promovată, în Liga 2, în sezonul trecut, nu s-a gândit că se va bate la promovare, de aceea nici nu a fost interesată să devină club de drept privat din postura de club de drept public. Însă rezultatele au fost extraordinare. Dacă avea drept de promovare, acum Corvinul s-ar fi luptat în Liga 1 cu FCSB, Rapid, Universitatea Craiova, deoarece a terminat sezonul trecut de Liga 2, pe locul 2, adică direct promovabil. Mai mult, sezonul trecut a fost unul istoric pentru fosta echipă a fotbalistului sibian Michael Klein, deoarece a câștigat Cupa României, într-o finală, jucată la Sibiu, pe Noul Municipal.

În această vară, însă participarea în UEFA Europa League și UEFA Conference League i-a încurcat de tot, în plan administrativ, pe responsabilii clubului hunedorean, dar și pe comunitatea de suporteri. Dar a meritat… Eșecul administrativ însă s-a compensat cu performanțe istorice pentru Corvinul în această vară, chiar mai mari decât cele din era lui Mircea Lucescu la Hunedoara. Câștigătoarea, absolut surprinzătoare, a Cupei României a jucat, în consecință, în cupele europene, iar pentru Sibiu a fost o onoare să găzduiască aceste partide pe Noul Municipal. A fost o altă lecție pirmită de sibieni și autoritățile locale din județ și ne-a demonstrat că banii nu sunt totul în fotbal. Mai trebuie și puțină pricepere și profesionalism la conducătorii și finanțatorii cluburilor sibiene.

Hunedoreni nu pot promova nici în acest sezon

Corvinul a avut amânate primele 3 etape din acest sezon de Liga 2, la propunerea tacită a federației conduse de Răzvan Burleanu, tocmai pentru a-și încheia parcursul din cupele europene și pentru a putea aplica la obținerea dreptului de promovare în Liga 1 din partea FRF. Strategia a mers până la un punct, în sensul că parcursul european nu a trecut de luna august, actele pentru trecerea clubului din public în privat au fost întocmite la timp, iar în primă instanță conducerea FRF a decis că Corvinul Hunedoara poate promova liniștită din punct de vedere administrativ în Liga 1.

De altfel, anunțul a fost ascuns pe site-ul federației, tocmai să nu existe piedici. Însă, conducătorii rivalelor, FC U 1948 Craiova și Miercurea Ciuc, rivale directe la promovarea în Liga 1 în acest sezon, au contestat decizia Federației și au obținut anularea dreptului Corvinului Hunedoara de a promova în Liga 1. În cele din urmă, hunedoreni nu pot promova nici în acest sezon, iar lovitura a venit ca un trăsnet. Meritul sportiv a fost învins de sistemul birocratic. La fel și suporterii hunedoreni. Acum, echipa se învârte pe locuri din subsolul clasamentului Ligii 2, cu un parcurs dezamăgitor. Din „prințesa” fotbalului românesc, în această vară, Corvinul a redevenit o cenușăreasă în Liga 2.

Așadar, o victorie împotriva lui CSC 1599 Șelimbăr poate fi un nou început pentru hunedoreni, dornici, după ce o să-și revină mental, să urce în topul Ligii 2. Acum, suporterii hunedoreni mai au o mare supărare. Corvinul a fost eliminată deja din Cupa României, în play-off-ul competiției, adică au ratat calificarea în grupe.

Partida de miercuri se dovedește a fi un posibil nou restart pentru o echipă sau alta. Și șansa reabilitării în fața suporterilor. Dar pe noi ne doare de CSC 1599 Șelimbăr, a doua echipă de fotbal a județului.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect