Creșterile salariale din ultimii ani au dus la o puternică mobilitate a forței de muncă. De lipsă de personal nu se plând doar agentii economici din mediul privat ci și unele instituții publice. La Inspectratul Teritorial de Muncă Sibiu spre exemplu, în ultimii 3 ani au plecat în pensie, au decedat sau au migrat spre alte unități publice ori private cu salarii mai mari un număr de 16 angajați. Jumătate dintre aceștia au părăsit instituția anul trecut iar în cursul lui 2018 au mai plecat alți 3 inspectori.
4 dintre cei 16 foști angajați ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu au cerut transferul spre alte unități publice. Partea proastă este că majoritatea celor plecați fuseseră angajați cu muncă de control în teren. Acum reprezentanții Inspectoratului depun eforturi pentru ocuparea posturilor vacante. În lipsa organigramei complete, angajații rămași sunt nevoiți să muncească aproape dublu. În ultimii 3 ani au fost angajate doar 3 persoane.
”Cele mai multe posturi vacante sunt la compartimentele de de control în domeniul relațiilor de muncă.Inspectoratul Teritorial de Muncă are, în prezent, 55 de angajați și un număr total de 67 de posturi. ”, spune Ana Raluca Gancea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.
La momentul de fata nu se pot face angajari la ITM Sibiu, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului din 90/2017 care prevede ca in 2018 se poate ocupa un post la doua posturi vacantate incepand cu ianuarie 2018.
In luna septembrie a acestui an salariile de incadrare din ITM variau intre 2439 si 9418 lei.