0.2 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Culorile toamnei animă Muzeul ASTRA

Cele mai citite

Finalul lunii octombrie va aduce un eveniment cultural deosebit la Muzeul ASTRA din Sibiu, în cadrul proiectului „Animă ASTRA”.

Evenimentul își propune să pună în valoare meșteșugurile tradiționale și să ofere o imagine vie a vieții rurale din România secolelor XIX-XX. Timp de patru zile, vizitatorii vor avea ocazia să participe la ateliere interactive și animații culturale ce readuc în prim-plan tradițiile și istoria satului românesc.

Programul va cuprinde o gamă variată de activități, de la ateliere de croitorie și olărit, până la prezentări de costume tradiționale și dansuri populare. Printre cele mai atractive activități se numără atelierele de croitorie, desfășurate în gospodăria morarului ucrainean din Letea, și cele de olărit, organizate în sectorul dedicat ceramicii din cadrul muzeului. În aceste ateliere, participanții vor putea coase de mână saci de moară sau vor putea lucra cu lut, învățând tehnici tradiționale de ardere a ceramicii în cuptor.

Evenimentul va include și ateliere de pictură pe mobilier tradițional, care vor avea loc pe Podul Poetic și la Târgul de Țară, unde vor fi expuse și diverse obiecte pictate manual de meșteri iscusiți. În paralel, dansatori profesioniști de la trupa „Veteranii Junii Sibiului” vor oferi ateliere de dans și coregrafie, însoțite de o paradă de costume tradiționale.

Un alt punct de interes îl reprezintă seria de animații culturale, ce va aduce în prim-plan figuri istorice din România rurală. Vizitatorii vor putea descoperi povestea preotului greco-catolic Ioan Pop, tatăl liderului revoluționar Alexandru Papiu-Ilarian, prin intermediul unei prezentări care va avea loc la Biserica din Bezded. Totodată, o serie de dezbateri și prezentări despre viața satului românesc din perioada revoluției de la 1848 vor aduce o nouă perspectivă asupra evenimentelor istorice.

De asemenea, vizitatorii vor putea explora „Memoria Secretă a Obiectelor” în cadrul unui traseu special, ce include gospodăriile tradiționale din zone precum Găleșoaia Nouă, Horezu și Săpânța. Aici, poveștile unor personaje din istoria rurală vor prinde viață, oferind o privire asupra modului de viață din acele vremuri.

Programul evenimentului, desfășurat între 24 și 27 octombrie, este destinat tuturor celor care vor să redescopere cultura și tradițiile românești. Activitățile din cadrul proiectului „Animă ASTRA” sunt cofinanțate de Primăria Municipiului Sibiu și susținute de CEC Bank.

Programul evenimentelor

24-25 octombrie

  • Atelier de croitorie
    Locație: Gospodărie de morar ucrainean, Letea
    Orele: 12-15

26-27 octombrie

  • Atelier de ardere a ceramicii în cuptor tradițional
    Locație: Muzeul ASTRA | Sector Olărit
    Orele: 11-14
  • Ateliere de olărit și confecționarea obiectelor utilitare din ceramică
    Locație: Muzeul ASTRA | Sector Olărit
    Orele: 11-14
  • Ateliere de pictură pe mobilier tradițional
    Locație: Poetic Bridge și Târgul de Țară
    Orele: 12-15
  • Ateliere interactive de dans, paradă de costum, coregrafie și interpretare tradițională
    alături de 3 perechi de dansatori profesioniști de la Veteranii Junii Sibiului
    Locație: Zona Târgului de Țară, Aleea Pivelor, ETP
    Orele: 12-15

Animații culturale

  • Învățătorul din lumea satului
    Locație: Școala din Ticera
    24-25 octombrie, orele: 12-15
  • Personaje și personalități din România rurală
    Locație: Biserica din Bezded
    24 octombrie, orele: 10-12
    Locație: Școala din Ticera
    26-27 octombrie, orele: 12-15
  • Case cu poveste din Muzeul ASTRA
    Locație: Gospodăriile de pe traseul Memoria Secretă a Obiectelor: Găleșoaia Nouă, Horezu, Nereju, Săpânța
    24-27 octombrie, orele: 12-15

Publicitate
Ultimele știri

Poliția Locală Sibiu monitorizează panourile electorale: primele cazuri de vandalism, din prima zi de campanie

Campania electorală pentru alegerea Președintelui României a debutat oficial pe 4 aprilie, la ora 00:00, și se va încheia...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect