Academia de Medicină din Franța crede că o eroare a laboratorului din Wuhan ar fi originea SARS-CoV-2 de acum 5 ani.
Deși răspunsul privind originea SARS-CoV-2 nu va fi niciodată cunoscut, totuși la cinci ani după pandemia Covid-19, Academia de Medicină înclină mai degrabă către o eroare a laboratorului din Wuhan decât către o apariție naturală a virusului.
”97% din membrii Academiei de Medicină au votat aproape în unanimitate pentru a spune că noi credem că SARS-CoV-2 este rezultatul unei erori de laborator și că trebuie să învățăm din aceasta pentru a lua măsuri de precauție în viitor”, a dezvăluit Prof. Jean-François Delfraissy în cadrul unei conferințe de presă organizate de Academia de Medicină la 2 aprilie 2025.
„Este adevărat că, în calitate de virusolog, nu văd multe argumente în favoarea apariției naturale a virusului SARS-CoV-2”, a adăugat Prof. Christine Rouzioux, virusolog la Spitalul Necker (Paris).
În 2019, laboratorul Wuhan lucra de fapt la coronavirusuri, subliniază noul raport. Un alt element surprinzător a fost faptul că primele secvențe de SARS-CoV-2 obținute la începutul epidemiei din China erau foarte omogene.
„Un virus ARN suferă mutații foarte rapide, deci era un virus care circulase foarte puțin”, comentează Christine Rouzioux.
Prof. Patrick Berche, microbiolog, este de aceeași părere. „Odată pus în circulație, acest virus explodează de mutații, dar când este descoperit nu există niciun semn de adaptare la o gazdă intermediară!”.
În schimb, au existat puține argumente în favoarea posibilității unei apariții naturale a virusului, având în vedere că SARS-CoV-2 nu a fost găsit niciodată la o gazdă intermediară și că nu a fost identificat niciun virus ancestral, au adăugat cercetătorii.
În plus, virusul are în materialul său genetic secvența unui loc de scindare pentru o proteină numită furină.
„Această caracteristică facilitează scindarea dintre S1 și S2 și crește considerabil afinitatea proteinei Spike a virusului pentru celulele umane și, prin urmare, infecțiozitatea sa”, explică Christine Rouzioux, scrie site-ul tvrinfo.ro.