14.1 C
Sibiu
luni, aprilie 14, 2025

Decizie extrem de importantă pentru șoferi: Consumul de substanțe psihoactive la volan este infracțiune doar dacă este afectată capacitatea de a conduce

Cele mai citite

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis luni, 27 ianuarie, că unui șofer i se poate deschide un dosar penal pentru „conducere sub influența substanțelor psihoactive” dacă analizele atestă că avea acele substanțe în corp, dar și dacă se demonstrează că prezența acelor substanțe în corp i-au afectat capacitatea de a conduce.

Până la decizia ÎCCJ, șoferii se alegeau cu dosar penal pentru „conducere sub influența substanțelor psihoactive” doar dacă analizele atestau că aveau acele substanțe în corp.

Pentru ca polițiștii să îi facă dosar penal trebuie sa se stabilească și o concentrație în organism capabilă să îi afecteze aptitudea de a conduce.

„În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea cerinţei esenţiale preexistente ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive este suficient să se constate prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, indiferent de concentraţia acesteia, influenţa asupra capacităţii de a conduce fiind prezumată absolut ori dacă această prezumţie este una relativă, putând fi combătută prin mijloace de probă ştiinţifice potrivit cărora, în ciuda prezenţei substanţelor psihoactive într-o concentraţie minimală, persoana nu se află sub influenţa substanţelor psihoactive, cu afectarea capacităţii de a conduce autovehicule pe drumurile publice?”

„Dacă dispoziţia “aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive”, din cuprinsul infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (2) din Codul penal se referă la o persoană care a consumat substanţe psihoactive sau la o persoană a cărei capacitate de a conduce un vehicul (pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere) este alterată în urma consumului de substanţe psihoactive şi stabileşte următoarele:

În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală”, se precizează în decizia ÎCCJ.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Acțiunea Speed în Sibiu: Aproape 700 de amenzi pentru viteză și zeci de șoferi fără permise de conducere

În perioada 7 – 13 aprilie 2025, conform Programului Operațiunilor Europene 2025 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL),...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect