Daisuke Soga a primit premiul Ministerului de Externe japonez pentru dezvoltarea relațiilor culturale dintre Japonia și România, înaintea concertului de joi al Filarmonicii de Stat Sibiu. Distincția i-a fost înmânată de doi oficiali din partea Ambasadei Japoniei la București, domnul consilier Tatsuo Kitagawa și domnul viceconsul Tatsuya Hamano.
Premiul pentru recunoașterea contribuției lui Daisuke Soga la dezvoltarea relațiilor culturale dintre Japonia și România i-a fost acordat în anul 2021. Restricțiile pandemiei au făcut ca înmânarea oficială a distincției să aibă loc doar acum, la Sibiu. Oficialul japonez a apreciat eforturile dirijorului nipon pentru a face cunoscută Japonia și cultura acestei țări în România. A menționat și faptul că România a ajuns să aibă Parteneriatul Strategic cu Japonia și datorită oamenilor precum Daisuke Soga, ce au ”construit constant relații de prietenie și culturale.”
Concertul de ieri a debutat cu „Rapsodia română“ de Ciprian Porumbescu. A fost un eveniment omagial, în anul instituit de Parlamentul României drept ”Anul Ciprian Porumbescu”. Mai multe manifestări artistice au avut și au loc în scopul de a aniversa şi promova viaţa şi opera compozitorului român. Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu şi 140 de ani de la moartea sa.
Dirijorul nipon apreciază opera lui Ciprian Porumbescu
Înaintea concertului l-am întrebat pe dirijorul nipon, absolvent în 1989 al Conservatorului din București, despre sentimentele ce îl leagă de Ciprian Porumbescu și despre concertul de ieri. Mi-a răspuns în limba română, pe care a învățat-o în timpul studiilor în țara noastră.
”Școala mea a fost numită Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”. De asemenea, am activat foarte mult timp în Brașov. Acolo am vizitat un muzeu și am verificat cu mâna mea autograful lui Ciprian Porumbescu. Am sentimente deosebite legate de el. Prima piesă din seara aceasta, Rapsodia română, este dedicată și relațiilor între Japonia și România. Pe lângă Ciprian Porumbescu, avem și Rahmaninov în program. Acesta are sângele lui Ștefan cel Mare, știți? A șaptea generație, cred, este interesant. Pianistul grec din seara asta este un foarte mare virtuoz, ceva ce foarte rar am întâlnit în viața mea. În ultimii treizeci de ani ca dirijor. O să fie minunat.”
Daisuke Soga a dirijat la Sibiu și în perioada anterioară Revoluție. De atunci, a și până în 2008, a fost destul de frecvent aici. A apreciat relația cu publicul din orașul nostru: ”În 1989, înainte de Revoluție, am fost pentru prima oară în Sibiu. Eram încă în timpul studiilor la Conservator. Întotdeauna am fost foarte cald primit de publicul sibian.”
Solistul Vassilis Varvaresos a interpretat excepțional Concertul nr. 3 de Rahmaninov
Pianistul grec Vassilis Varvaresos a fost solistul ce a interpretat alături de Filarmonica sibiană Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră în re minor, op. 30, de Serghei Rahmaninov. Așa cum o anunțase dirijorul, interpretarea a fost una excepțională. Rar am întâlnit o asemenea forță, emoție, relația personală pe care Vassilis Varvaresos părea că o are cu muzica, cu pianul.
A fost minunat și felul în care a colaborat cu orchestra și mai ales cu dirijorul. Daisuke Soga părea că îl stimulează, îl încurajează să dea totul pentru o trăire înălțătoare a muzicii lui Rahmaninov. Publicul a aplaudat minute în șir, rechemându-l de mai multe ori pe scenă. Pianistul grec a oferit și un bis, o improvizație personală, la fel de impresionantă. Seara s-a încheiat cu selecțiuni din suita „Lacul lebedelor“ de P.I. Ceaikovski. Prestația artiștilor a fost răsplătită cu ropotele de aplauze ale spectatorilor sibieni.