Secretarul General al NATO a susținut o conferință de presă pe tema războiului din Ucraina, pe un ton extrem de agresiv, de avertizare, la adresa Rusiei și a lui Vladimir Putin. Este pentru prima dată când cel mai mare șef al NATO pare că transmite un avertisment Rusiei.
Numărul 1 în NATO, secretarul general Jens Stoltenberg, a făcut o serie de declarații în cadrul unei conferințe de presă organizată chiar înaintea reuniunii miniștrilor apărării din NATO, care are loc pe 16 martie, la Bruxelles. Mesajele transmise de Stoltenberg au atins cel mai ridicat nivel de agresivitate din ultimele săptămâni, de la invadarea Ucrainei de către Rusia. „Au pretins că nu vor invada, dar au invadat. Au pretins că retrag trupele, dar au trimis și mai multe. Au pretins că vor proteja civilii, dar au ucis civili”, a spus secretarul general, vorbind despre „lunga listă cu minciuni a Rusiei”.
Șeful NATO a anunțat că la reuniunea miniștrilor apărării se vor alătura și ministrul Apărării din Ucraina, precum și cel din Finlanda. „Invazia brutală a Ucrainei de către președintele Puțin provoacă decese și pagube zilnic”, a mai spus Stoltenberg.
El a vorbit despre acuzațiile nefondate ale lui Putin referitoare la laboratoare pentru arme biologice și chimice, din Ucraina. „Aceasta este doar o altă minciună. Suntem îngrijorați că Moscova ar putea desfășura o operațiune sub steag fals, posibil incluzând armele chimice”, a avertizat Stoltenberg.
Jens Stoltenberg a expus pe scurt relația dintre Ucraina și alianța militară: „De mulți ani, NATO a antrenat zeci de mii de trupe ucrainene, care acum luptă în prima linie. Am pus la dispoziție numeroase arme, inclusiv anti-tanc, dar și echipamente și muniție. Ucraina are dreptul fundamental la autoapărare. NATO va susține Ucraina pentru a-și proteja acest drept, oferind asistență. Misiunea NATO este să-și apere aliații, am activat planurile de apărare, ne-am crescut gradul de pregătire. Sunt sute de mii de trupe în stare de alertă ridicată. SUA trimit rachete Patriot în Polonia, iar Olanda și alte țări au trimis în Slovacia”.
Discursul seamnă cu o amenințare ultimativă a rușilor, având cel mai probabil ca substrat amenințările Rusiei de atac ale transporturilor cu armament din țările UE către Ucraina. Anterior, un reprezentant al NATO a spus că dacă un convoi cu armament al unei țări membrie NATO va fi atacat de Rusia, va fi activat Articolul 5, care permite o ripostă a trupelor NATO.