Ceremonia a avut loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a Drapelului, consacrată de Constituţia României pe data de 26 iunie. Ceremonial militar religios a avut loc în Piaţa Mare, în prezenţa a câteva zeci de oameni, dar şi a oficialităţilor locale şi a militarilor din Garnizoana Sibiu. Potrivit simbolisticii istoriei naţionale, drapelul veghează simbolic asupra siguranţei oraşului în care acesta este arborat.
Prefectul Sibiului, Ovidiu Sitterli, a fost întâmpinat de colonelul doctor Dorin Alexandrescu, comandantul Centrului de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică „Decebal2, Sibiu, iar Garnizoana Sibiu i-a prezentat onorul militar.
„Drapelul Naţional, în culorile roşu, galben şi albastru, are o istorie foarte veche care începe cu prima unire a Principatelor Române, aceste culori întâlnindu-se pe diplomele şi scuturile ostaşilor români. În 1834, Alexandru Ghica Vodă arbora drapelul naţional în unităţile militare şi pe vasele comerciale ale Ţării Româneşti. După abdicarea lui Gheoghe Bibescu, în 1848, revoluţionarii români, prin primul decret al revoluţiei, au instituit drapelul naţional, în culorile rioşu, galben şi albastru, ca fiind simbolul naţiunii române, simbol sub care idealurile revoluţiei de la 1848 (dreptate, frăţie, liberatate) se regăseau în fruntea luptei pentru unitatea statului român(…). Valorile naţionale se regăsesc numai privind acest drapel naţional”, a spus prefectul Ovidiu Sitterli, care a deschis seria alocuţiunilor dedicate acestei zile.
Au participat, de asemenea la ceremonia militară şi reprezentanţă ai Consiliului Judeţean Sibiu şi ai Primăriei Sibiu, dar şi deputaţi şi parlamentari de Sibiu.
„Este o sărbătoare de suflet, o sărbătoare de suflet a românilor, fiindcă două sunt însemnele naţionale (…) drapelul şi imnul naţional. Cele două au păstrat fiinţa unitară a statului român naţional şi independenţa statului. Suntem datori să-l sărbătorim, suntem datori să-l cinstim în memoria înaintaşilor noştri care şi-au vărsat sângele pentru integritatea naţională a României. Cu siguranţă, prezenţa dumneavoastră aici în număr atât de mare, civili şi militari, femei şi bărbaţi, tineri şi bătrâni, este o dovadă a respectului faţă de drapelul naţional şi vă mulţumim”, a spus Ioan Cindrea în alocuţiunea sa.
„Drapelul româniei, aşa cum îl ştim noi astăzi a fost propus şi adoptat de generaţia revoluţionară de la 1848, care au gândit atent fiecare detaliu. Semnificaţia culorilor, distribuirea egală a acestora, semnificând egalitatea românilor(…). Drapelul României, în diverse forme şi reprezentări, ne-a însoţit ca popor în războaie, dar şi în negocieri de pace, în momentele de bucurie ale victoriei, dar şi în tristele momente de doliu şi grea încercare. A fost alături de cei care în decembrie 1989 au înapoiat românilor libertatea şi au instituit democraţia şi statul de drept. Ne-a reprezentat ca stat şi a stat alături de statele membre NATO şi îl găsim cu mândrie în faţa Parlamentului European, alături de statele membre ale Uniunii Europene. Astăzi, drapelul României este prezent şi în treatrele de război, unde militarii români luptă alături de aliaţii noştri pentru menţinerea păcii. Suntem mândri că drapelul României s-a ridicat de multe ori pe podiumul competiţiilor sau olimpiadelor internaţionale. Pentru toate acestea sărbătim astăzi şi în fiecare an Ziua Drapelului Naţional, subliniind astfel însemnătatea sa pentru români (…)”, a spus primarul Sibiului, Klaus Iohannis.
Drapelul care a fost înălţat pe catarg a fost preluat miercuri de la Primaria Sibiu şi introdus în Catedrala Mitropolitană de către garda purtătoare a drapelului şi preotul militar. Aici a avut loc slujba de sfinţire, oficiată de ÎPS Laurenţiu Streza, preotul paroh şi preotul militar. După înălţarea pe catarg a noului drapel, în acordurile Imnului Naţional, Detasamentul de Onoare al Garnizoanei Sibiu a defilat prin fata spectatorilor şi şi-a prezentat onorul militar.
Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. La 26 iunie 1848, Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor.