Actrița Patricia Brad de la Teatrul Național din Cluj a rămas fără 100.000 de lei, fiind victima unei escrocherii de tip „creditul”.
Aceasta a fost sunată excesiv de persoane care i-au spus că sunt angajați ai unei bănci, specialiști BNR și în cele din urmă polițiști.
Escrocheria a început cu un telefon din partea unui pretins angajat al unei bănci care i-a spus femeii că cineva a încercat să facă un credit pe numele ei.
Ulterior, victima a fost sunată de doi așa-ziși polițiști.
„Singurul lucru pe care m-au pus să-l fac a fost să mă gândesc cui am dat eu copie de buletin, să verific numere de telefon, să intru pe site, pe banca mea, pe contul meu să văd dacă observ ceva nereguli.
Aici cred că de fapt se construia încrederea”, a declarat Patricia Brad la Digi24.
Apoi, a intrat în scenă pretinsul specialist BNR.
„Mi-a zis: mergeți la o bancă, vă faceți un credit pe sumă maximă, după aia îmi trimiteți mie creditul, eu vă anulez și nimeni nu va mai putea să-și facă credit pe numele dumneavoastră”, a continuat Patricia Brad.
Femeia era sceptică, așa că escrocii i-au spus să verifice numărul de fix de pe care au sunat-o. Culmea, acesta apărea pe site-ul BNR, ceea ce i-a dat încredere.
Ulterior, hoții i-au spus să meargă la o anume sucursală bancară.
A luat un taxi, iar în tot acest timp, escrocii i-au spus că o văd pe camere și îi dădeau instrucțiuni prin telefon.
„Cu poezia învățată, cum că îmi iau un credit pentru nevoi personale, pentru renovarea apartamentului și dacă m-a pus cineva să fac asta, trebuia să răspund nu”, a adăugat femeia.
Inițial, a avut noroc, pentru că nu mergea site-ul ANAF, iar banca nu a putut să-i verifice starea financiară și a închis telefonul. A fost sunată însă din nou și amenințată de un așa-zis polițist.
Femeia s-a dus apoi la un sediu de bancă și a făcut creditul.
A scos banii și a urmat instrucțiunile escrocilor, care i-au spus să meargă la un bancomat de BITCOIN și să le transfere banii în moneda virtuală.
„Și le-am pus, sumele astea acolo, le-am introdus în acel bancomat, a zis că stă cu mine în telefon până ajung acasă să explic situația și când am ajuns în taxi, a închis telefonul și a șters toate mesajele.
Am luat suma de 100.000 de lei, iar eu va trebui să plătesc băncii înapoi 140.000 de lei, cu tot cu dobânzi”, a mai explicat Patricia Brad.
Femeia a depus plângere, iar polițiștii au demarat o anchetă.
„În cazul unui apel suspect este recomandat să se contacteze direct instituția menționată, prin numerele oficiale.
Totodată este important să nu divulgăm informații sensibile, în cazul în care sunt solicitate, inclusiv datele cardurilor bancare sau ale conturilor”, transmite Iulian Timșa, purtător de cuvânt al IPJ Cluj.