Se anunță 3 zile de distracție, degustări de vinuri, concerte și show-uri culinare la Mediaș. Din 21 și până în 23 septembie, în Vechea Metropolă de Vin Mediaș , Piața Regele Ferdinand I se transformă într-o locație de degustare a vinurilor și preparatelor culinare specifice însoțite de concerte de muzică live de mai multe genuri.
Vor fi prezente 16 crame din țară în 12 standuri și vinuri din Republica Moldova de la mai multe crame. Degustările vor fi organizate prin achiziția unor taloane de degustare valorice cu pahar prin care participanții vor putea face câte o degustare de 15 mililitri la fiecare din cele 12 căsuțe prezente. Dorințele de a sorbi un pahar de vin sau de a achiziționa o sticlă din vinul cel mai plăcut vor fi și ele satisfăcute direct de la căsuțe, în limita stocului disponibil.
Chefi de renume în avanpremieră Regiunii Gastronomice Europene 2019 din Sibiu vor găti live feluri deosebite de mâncare, așa cum stă bine lângă un pahar de vin. Chef Marius Rafa și Chef Radu Zărnescu împreună cu echipa Masters of Flames vor pregăti ceafă de taur, coaste de porc, păstrăv, sturion, gulaș de vită, steak de mangaliță, cârnați, cartofi și legume.
Programul festivalului va fi disponibil la standurile de achiziție a taloanelor iar surprizele pregătite îi vor încânta pe vizitatori. Expoziție de istorie a vinului din zonă, lansarea mărcii Ambrosi având invitați speciali, tombolă, must pentru toate vârstele, coctailuri și multe altele îi așteaptă pe vizitatori la acest festival.
Pe perioada a celor trei zile va fi muzică din categorii foarte diferite. Vor fi trupe independente din toată țara, cu stiluri cât mai variate de la Hip-Hop la Dream Pop-Experimental, Jazz, Ska-Reggae și Alternative Pop, un proiect de jazz fermecător care cântă Rough Romanian Soul, urmat de o trupă mult indrăgită, care cântă “Country-Rock made în Transylvania”, iar una din serile festivalului se va încheia cu trupaTaxi, cea mai sinceră și nonconformistă trupă pop-rock din România. Festivalul Vinului se va încheia cu muzică folk și pop rock reprezentați de artiștii locali.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș prin Direcția de Cultură, Sport, Turism și Tineret, Consorțiul Regiunii Gastronomice Europene, Forumul Democrat German.
Istoria Vinului la Mediaș
Ținând cont de faptul că există în zona Mediaș o bogată istorie viticolă atestată de acum peste 800 de ani, de faptul că emblema orașului are în componența graficii trei struguri, că de-a lungul timpului au fost persoane preocupate care au strâns diverse informații și materiale, dovezi istorice ale activităților din diverse perioade, la Mediaș, trei asociații neguvernamentale împreună cu autoritățile locale și regionale pun umărul la readucerea în atenție a Vechii Metropole de Vin a Transilvaniei așa cum era numit în urmă cu secole, Mediașul.
Vechiul centrul logistic, aflat în mijlocul podgoriilor de pe Valea Tarnavei Mari care avea în 78 de localități peste 6.700 de hectare de plantații de viță de vie din totalul de 10.600 ha din Transilvania, este locația care în anul 1876 devenea sediul primei Școli de vin și pomicultură din zonă.
Pentru a ne da seama de anvergura dezvoltării zonale, este suficient să amintim faptul că Friedrich Caspari deținea aproximativ 450 de ha de viță de vie și butași de viță de vie la începutul secolului XX și peste 1000 de angajați în Mediaș și 4 localități învecinate.
Caspari a avut în portofoliu clienți precum Principele de Lichtenstein, Baronul Szapari, Contele Mikes, Contele Inczedy, a fost Director Tehnic la Pepinierele Stirbey din Buftea după ce în prealabil a activat timp de 10 ani ca și Comisar pentru replantarea viilor din Transilvania (1892-1902). A pus umărul la replantarea Țării Românești, Transilvaniei, Ungariei, Austriei, Germaniei, Lichtensteinului și Rusiei. Ambrosi a fost Președintele Asociațiunii Săsești de Viticultură din Transilvania, a deținut Pepinierele de la Aiud, actuala Stațiune de cercetare pentru Vinificație de la Blaj, depozitele de vin de la Mediaș și a fost asociat al Principelui Stirbey la Pepinierele de la Buftea.
Astfel el a pus umărul la replantarea Transilvaniei, și împreună cu Principele Stirbey a Țării Românești și a Țărilor Baltice. De asemenea el este cel care în 1928 a dat numele actual soiului de struguri Fetească Regală apărut la Daneș sub numele de Dănășana.