17.2 C
Sibiu
marți, aprilie 22, 2025

FOTO – Festivalul Peştelui Durabil – primul eveniment culinar de marcă al Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019

Cele mai citite

Festivalul Peștelui Durabil, cel mai important eveniment culinar dedicat meniurilor gătite cu speciile de pește care cresc în apele din România, este primul eveniment de marcă programat să aibă loc în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. „La anul, evenimentul se va desfăşura tot la Sibiu”, a anunţat Radu Zărnescu, preşedintele asociaţiei profesionale Euro-Toques România. Festivalul Peştelui Durabil va reprezenta în 2019, o atracţie pentru turiştii care vor veni la Sibiu, în anul Regiunii Gastronomice Europene, apreciază preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.
„Onoarea este de partea noastră, a autorităţilor locale şi a sibienilor, că aţi ales ca un eveniment de asemenea ţinută să se desfăşoare la Sibiu. Dacă veţi alege la anul, tot Sibiul, vreau să vă spun că puteţi conta pe sprijinul nostru real şi adevărat şi mi-aş dori ca, cu acest eveniment să ne fiţi parteneri în programul pe care noi îl avem pentru anul viitor, Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, pentru că, chiar cred că sprijinul dumneavoastră şi alăturarea dumneavoastră în acest program, ne va ajuta să facem ca acesta să fie de succes. Eu sunt convinsă că, dacă turiştii care anul viitor vor veni în Sibiu, să deguste produsele noastre locale şi reţetele noastre reinventate, dacă acestea vor ieşi din mâinile dumeavoastră, îi vor face să revină şi în anul următor şi asta ne dorim din suflet. Sibienii sunt oameni care apreciază gustul bun, apreciază munca dumneavoastră”, a spus Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, prezentă la Festivalul Peştelui Durabil.
Sibiul este primul oraş din România care a primit statutul de Regiune Gastronomică Europeană. Festivalul Peştelui Durabil a avut loc pentru prima dată la Sibiu, în week-end. Tot o premieră este faptul că această ediţie a reunit preparate din specii de peşte din Marea Neagră, Delta Dunării, dar şi în zona montană şi lacuri. „Este prima ediţie pe care noi o organizăm la Sibiu. Festivalul Peştelui Durabil este un concept european lansat de organizaţia profesională Euro-Toque Internaţional şi implementat în România, de către noi. Este prima dată când noi comasăm mai multe evenimente pe care noi le-am desfăşurat în anii trecuţi şi aici aş putea să menţionez, Black Sea Fish Festival, care a fost dedicat speciilor de peşte din Marea Neagră sau alte evenimente dedicate peştilor din apele de munte, de exemplu peştele făgărăşan”, a precizat Radu Zărnescu.
Potrivit preşedintelui Euro-Toques România, bucătarii români prezenţi în competiţia de la Festivalul Peştelui Durabil de la Sibiu, au avut practic „un fel de antrenament, pe partea de preparat rece, pentru Cupa Mondială care se va desfăşura la Luxemburg”.
Unul din scopurile acestor competiţii culinare este de a creşte standardul din România şi a pregăti bucătari care să aibă rezultate foarte bune în concursurile internaţionale, susţine Iulia Drăguţ, preşedintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), membră a juriului concursului din cadrul Festivalului Peştelui Durabil. „Eforturile pe care împreună le facem să ducem stindardul gastronomiei româneşti peste hotare, să îmbunătăţim totul şi să standardizăm la nivel naţional”, a declarat Iulia Drăguţ.
Bucătarii români se pregătesc pentru concursuri internaţionale care vor avea loc în acest an în Turcia, Coreea de Sud şi Luxemburg. România a obţinut numeroase premii şi medalii la competiţiile culinare internaţionale în anii precendenţi. Festivalul Peştelui Durabil, care a reunit cei mai buni specialişti din gastronomia românească, şi-a desemnat duminică seara, câştigătorii. Trofeele festivalului au fost câştigate de bucătarii: Adrian Şipoteanu (Categoria FINGER FOOD), Gheorghe Ciutacu (Categoria Meniu restaurant), Vasile Spânu (Categoria Bucătărie caldă Starter şi Main Dish) şi la Categoria Bucătărie tradiţională trofeele au revenit lui Răzvan Şain, Sorin Gheorghiţă şi Silviu Conţu.
Festivalul Peștelui Durabil este cel mai important eveniment culinar dedicat meniurilor gătite cu speciile de pește care cresc în apele din România, proiect redactat și implementat de Euro-Toques România. Anul acesta, partea de competiție pentru bucătărie rece a debutat cu un nou regulament construit pe 3 categorii: A – specii de pește din Marea Neagră, B – specii de pește din Dunăre, C – specii de pește din apele de munte. Pentru clasa Bucătărie Rece – Artă Culinară, la toate categoriile s-au expus preparate din pește configurate astfel: Finger Food (4 feluri a câte 20/25 grame/piesă, pentru 6 persoane) și meniu de restaurant format din 4 feluri (1starter, 1 supă, 1 fel de bază, 1 desert, pentru 1 persoană). Preparatele au trebuit gătite la cald și prezentate la rece. La clasa Bucătărie Caldă s-a gătit: 1 starter în 45 de minute, expus pe 2 platouri/farfurii și 1 fel de bază în 45 de minute, expus pe 2 platouri/farfurii. Meniul Tradițional a cuprins 1 pește gătit piesă întreagă la cuptor din care se pot tăia 10 porții individuale (pentru 10 persoane).
Pe parcursul celor două zile de festival, publicul a avut parte de degustări gratuite şi de demonstraţii culinare de excepţie susţinute de bucătari români şi străini, unii medaliaţi cu aur, la concursuri internaţionale. Printre cei care au oferit un spectacol culinar sâmbătă, se numără Chef Marian Popovici (Timişoara), care a prezentat un starter cald din peşte de Dunăre, gătit după rețeta medaliată cu aur la Campionatul Internațional din Suwon City, Korea, în anul 2017 şi Maestrul Cofetar Emilian Vîrlescu (Restaurantul Pardon Café Sibiu) care a făcut un Live Cooking Show cu un desert Fine Dining, preparat medaliat cu aur la Campionatul Internaţional din Izmir, Turcia 2017.
Printre atracţiile zilei de duminică, pentru sibienii şituriştii prezenţi la eveniment, au fost momentele de Live Cooking Show cu unul din medaliaţii la festival, Chef Gianny Bănuţă (câştigător al emisiunii Chefi la Cuţite) , care a pregătit un fel de bază Fine Dining gătit cu peşte zargan din Marea Neagră. Tot duminică, publicul a putut vedea demonstraţii de măiestrie culinară oferite de câţiva dintre câştigătorii trofeului festivalului, şi anume, Chef Silviu Conţu şi Chef Sorin Gheorghiţă din Tulcea, cu preparate tradiţionale lipoveneşti cu peşte din Delta Dunării. Tot duminică, Maestrul Gheorghe Ciutacu (Comarnic) a gătit cu Chef Attila Fulop (Târgu Mureș), un crap de Dunăre, piesă întreagă pentru mese festive în asociere cu vinuri Gorgandin din Domeniul Viticol Apold din judeşul Sibiu. Marius Rafa (Pardon Cafe) a oferit şi el două demonstraţii culinare în cadrul Festivalului Peştelui Durabil, acesta fiind partener al Institutului Naţional de Gastronomie care este la Sibiu.
Euro-Toques România încurajează consumul responsabil de pește, eliminarea risipei prin procesul de gătire, protejarea mediului şi identificarea soluțiilor alternative. Festivalul Peştelui Durabil a fost realizat cu sprijinul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, Pardon Café Restaurant situat pe “Cea mai frumoasă stradă din Sibiu” şi a Hotelui Ramada.

Publicitate
Ultimele știri

Decesul Papei Francisc. Planuri funerare și ritualuri de rămas bun

Decesul Papei Francisc, îndrăgitul lider al Bisericii Catolice, a întristat întreaga comunitate mondială. Suveranul pontif, în vârstă de 88...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect