2.4 C
Sibiu
vineri, ianuarie 10, 2025

Filmul despre descoperirea „Particulei lui Dumnezeu”, proiectat la Sibiu

Cele mai citite

Particle FEVER,  este filmul regizorului american Mark Levinson, care a urmărit „vânătoarea” Particulei lui Dumnezu, cea mai mare aventură a fizicii de până acum. Premiera va avea loc la Casa de Cultură Sibiu, vineri 20 iunie începând, cu ora 18, iar intrarea este liberă.

Regizorul american a încercat să răspundă la întrebări precum: Ce s-a întâmplat în prima secundă de viață a Universului? Ce răspunsuri a adus Experimentul ATLAS? Unde se află frontiera cunoașterii umane?, iar pentru realizarea filmului, echipa de filmare a stat la CERN (Organizatia Europeană de Cercetări Nucleare de la Geneva) nu mai puţin de cinci ani, de la punerea în functiune a cele mai mari maşinării de descoperiri ştiinţifice din lume-LHC (Large Hadron Collider), până la anunţul de a fi fost realizată cea mai mare descoperire a secolului XXI, Bosonul Higgs, căruia i s-a mai spus și Particula lui Dumnezeu. 

Filmul va fi vizionat pentru prima dată şi de cei care au luat parte la marea descoperire, care, de altfel, a primit şi premiul Nobel în 2013. Spectatorii vor avea ocazia unică de a pune întrebări și a discuta cu o parte din  membrii echipei ATLAS CERN.

Prezenţa specialiştilor de la CERN la Sibiu se datoreză organizării pentru prima dată în România, la Sibiu, a conferintei internaţionale intitulată „Săptămâna Atlas”.

„La CERN, pe uriaşul accelerator, cel mai mare din istoria omenirii, sunt montate patru mari experimente. Cel mai mare dintre acestea, se numeşte Atlas, la care România are o echipă foarte puternică. Anual, are loc o conferinţă în care se trec în revistă rezultatele, se fac proiectele pentru viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Dat fiind că în momentul de faţă LHC-ul este oprit pentru întreţinere, săptămâna aceasta se stabilesc direcţiile pe care se va merge anul viitor când se va reporni totul. Anul acesta România a câştigat organizarea acestei conferinţe, la care participă 250 de cercetători din 37 de ţări din toată lumea”, a declarat Andrei Dorobantu, reprezentantul pe comunicare al echipei Atlas Romania. 

Cercetătorii români şi străini dezbat zilele acestea, la Sibiu, direcţiile de cercetare spre care se vor îndrepta în viitor experimentele de la Geneva.  

„Realizarea principală este faptul că, anul trecut, premiul Nobel a fost acordat în urma cercetărilor care au dus la descoperirea Bozonului Higgs. A fost o idee teoretică  în 1964 care propunea un mecanism prin care toate corpurile iau masă. Şi, datorită acestei particule descoperită de echipa Atlas, ştim de ce noi, corpurile, avem masă. Există, de-a lungul istoriei fizicii, propuneri teoretice care aşteaptă mai mult sau mai puţin confirmarea. Echipa de la CERN încearcă să verifice aceste ipoteze. Spre exemplu se cercetează existenţa unor dimensiuni suplimentare, existenţa unor particule supersimetrice, se studiază gravitaţia la dimensiuni foarte mici, în drum spre gravitaţie cuantică. Eventual se caută şi confirmări experimentale ale existenţei materiei întunecate…există foarte multe teorii la cere se lucrează”, a declarat directorul Institutului de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” din Bucuresti, Călin Alexa.  

 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Tablă în pericol de cădere de pe o clădire din Sibiu. Pompierii au intervenit rapid

În urma avertizării meteorologice de cod portocaliu de vânt puternic, la nivelul ISU Sibiu a fost activată Grupa Operativă."Până...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect