Un șofer care a fost lovit de tânărul fără permis care a furat o mașină din Făgăraș și a fost oprit în județul Sibiu face acuzații grave.
Andrei Ghica acuză polițiștii că șoferii au fost folosiți drept scuturi umane pentru oprirea tânărului de 19 ani, care furase mașina din Făgăraș.
Redăm postarea integrală a lui Andrei Ghica de pe Facebook:
„Pe scurt: Da. Aceasta este masina mea si da, suntem vii, si eu si sotia mea. Am fost folositi drept SCUTURI UMANE de catre Politia Romana!
Pare scenariu de film, dar citeste povestea mai jos ca sa afli cum poti muri oricand, pe soselele din Romania, ca urmare a unei decizii gresite a unui agent de politie.
Povestea pe lung. Ieri, duminica, 20.10.2024, in drum spre Sibiu, in localitatea Selimbar, un echipaj de politie ne-a facut semn sa oprim pe loc, noi si ceilalti participanti la trafic, astfel blocand ambele benzi de circuatie pe sensul spre Sibiu.
In felul acesta soseaua era blocata si nu se mai putea inainta. Cu totii am ramas in masini, nedumeriti, fara nicio explicatie din partea agentilor de politie prezenti la fata locului.
Unul dintre agenti a trecut pe langa masinile noastre deplasandu-se in spate, cu un fel de servieta in mana despre care mai apoi am aflat ca s-ar numi spike – un dispozitiv cu tepi menit sa opreasca fortat un autovehicul in deplasare.
N-a mai durat decat cateva secunde pana cand am fost loviti din spate, din plin, de masina despre care am aflat mai apoi ca era furata si condusa de o persoana de cetatenie elvetiana, fara permis, aflata sub influenta drogurilor si care era urmarita de catre o masina de politie. In urma impactului am fost aruncati, cu tot cu masina noastra, aproximativ 15 metri in fata.
Ce ne-a tinut in viata:
- In primul rand Dumnezeu!
- Faptul ca persoana din autoturismul oprit si el in fata noastra de catre politisti a avut inspiratia sa-si mute masina mai in fata, astfel indepartandu-se cu vreo 20 de metri de noi si de coloana de masini in care ne aflam cu totii. Altfel, impactul ne-ar fi strivit intre cele doua masini (cea furata si cea din fata noastra).
- Faptul ca ieri, 20.10.2024, ca in nicio alta duminica, am decis sa nu luam copilul cu noi. Locul Evei, fiica noastra, a fost cel mai puternic avariat si NU VREAU si NU POT sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi aflat in masina cu noi in momentul impactului.
- Dumnezeu!
Am vazut stirea cu evenimentul in care am fost implicati, pe toate canalele si site-urile de stiri. Nicaieri nu a fost prezentata realitatea, asa cum ati citit-o mai sus.
Titlul corect al stirii ar fi fost: Politia a creat un SCUT UMAN pentru a prinde o persoana care a furat o masina
Intrebarile mele, folosind o minima logica, sunt:
- De ce a fost nevoie de scut uman atata timp cat politia avea acel instrument de oprire fortata a masinilor (banda cu tepi), care oricum era de ajuns pentru a duce la prinderea faptasului?
- Daca tot ne-au oprit, de ce nu ne-au evacuat rapid inainte de producerea impactului? Ar fi fost doar niste masini avariate si poate nici acelea daca echipajul de la fata locului ne-ar fi spus sa degajam benzile de circulatie si sa ne retragem cu masinile pe marginea soselei.
- De ce nu apare povestea reala (cea pe care tocmai ai citit-o), atata timp cat presa a venit la fata locului si s-au luat interviuri?
- Ce sanse avem sa traim linistititi si sa nu murim pe strazi atata timp cat Politia, care ar trebui sa ne protejeze, ne pune in pericol?
- Ce trebuie facut pentru ca situatii de acest gen sa nu se mai repete in Romania? Pentru ca altfel maine sau poimaine poate sa ajunga oricine intr-o situatie de genul acesta si sa nu fie la fel de norocos ca noi care am ramas in viata.
- Cine ar fi avut grija de copilul nostru de nici 9 ani, daca ar fi ramas orfan ieri, in urma deciziei unui agent de politie de a fi sacrificati pentru prinderea unei persoane care a furat o masina?
Povestea asta nu trebuie sa ramana o simpla poveste pe Facebook. Va rog sa-mi spuneti ce demersuri trebuie sa fac pentru ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere?”, a scris Andrei Ghica pe Facebook.
Ce spune Poliția Sibiu:
„Toate aspectele care privesc modul de intervenție a polițiștilor pentru interceptarea în trafic și reținerea unui bărbat suspectat de săvârșirea unei infracțiuni de furt, comise în județul Brașov, sunt supuse unei analize atent desfășurate la nivelul instituției noastre.
Subliniem faptul că în niciun caz, prin modul de acțiune, polițiștii nu au folosit mașini ale participanților la trafic pentru oprirea șoferului urmărit.
Întreaga misiune, din momentul observării mașinii suspecte în trafic pe DN 1, Hula Bradului și până la prinderea bărbatului care o conducea, s-a derulat contra cronometru, iar polițiștii aflați în urmărire au avut ca obiectiv prioritar siguranța celorlați participanți la trafic.
Este regretabil faptul că participanți la trafic au avut de suferit în urma acestei misiuni și, pentru a stabili dacă au fost sau nu sincope în modul de acțiune a polițiștilor, modul de intervenție este analizat de către polițiștii din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională și Serviciului Rutier. În funcție de concluziile care reies în urma acestei analize, vor fi dispuse măsuri în consecință”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.