10.2 C
Sibiu
sâmbătă, mai 4, 2024

FOTO: Mediaș-Moșna, un traseu făcut la pas: despre Via Transilvanica și comunități

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Vremea de duminică ne-a surprins. După o săptămână ploioasă, cerul senin și temperatura destul de ridicată ne-a făcut să apreciem și mai mult drumeția de pe Valea Târnavelor: Mediaș-Moșna.

Traseul nostru, ce face parte din proiectul Via Transilvanica, ne-a purtat prin Valea Târnavelor, de la Mediaș la Moșna, dezvăluindu-ne bogăția și autenticitatea acestei regiuni.

Publicitate

Totuși, pentru a înțelege și mai mult natura trebuie să fi însoțit de un ghid, iar alături de noi a fost Ioana Pătrășcoiu, care, cu răbdare, ne-a răspuns la toate întrebările de-a lungul traseului și ne-a explicat, precum o învățătoare, despre fiecare ciupercă ce ni se zărea prin jur.

Cu pași hotărâți și totuși cu puțină teamă de necunoscut, am pătruns în lumea verde a pădurii, putând să vedem tabloul Mediașului. Parcă cu fiecare pas făcut, cu fiecare urcare și coborâre, te deconectai de WI-FI, Facebook, Instagram și apreciai mai mult viața și „gălăgia” făcută de pădure, de fiecare vietate ce-și duce traiul acolo. Ba chiar nici păianjeni și insectele nu ți se mai păreau atât de înfricoșătoare și mulți din colegii de drumeție se gândeau „Ce fain ar fi să îți faci o căbănuță chiar în mijlocul pădurii”.

Publicitate

Drumeția s-a încheiat cu o binemeritată masă în Moșna, la PGL Bio Moșna. Toate preparatele au fost făcute din bătătura Laviniei Schuster.

Despre Via Transilvanica

Via Transilvanica este un traseu turistic de lungă distanță ce străbate România de la Putna la Drobeta Turnu Severin, acoperind 1.400 de kilometri, potrivit pentru drumeții pe jos, cu bicicleta sau călare.

Acest drum traversează zece județe și este împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice, evidențiind patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.

Inspirat din alte trasee similare din Europa și America de Nord, Via Transilvanica este mai mult decât un simplu traseu turistic. Este un proiect social, axat pe comunitate și revitalizarea zonelor neglijate economic și depopulate. Drumul aduce viață și povestiri în locuri trecute cu vederea, de obicei, de turiști, iar călătorii care străbat acest traseu caută un minim de ospitalitate și interacțiune umană, dornici să împărtășească experiențe și povești.

Drumeția a fost propusă de Anii Drumeției, programul care îți arată cât de frumos este județul Sibiu. Misiunea programului este clar definită: să încurajeze activitățile în aer liber și să promoveze ecoturismul, valorizând resursele naturale și culturale ale regiunii.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Fără permis, un sibian s-a răsturnat cu motocicleta pe strada Nicolae Teclu

Un sibian de 28 de ani, fără permis, a fost rănit după ce s-a răsturnat cu motocicleta pe carosabil,...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect