Ministerul Apărării Naționale transmite că, după ce Camera Deputaților a adoptat două proiecte de lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, respectiv cel al controlul utilizării spaţiului aerian naţional, pe Facebook și TikTok au fost răspândite informații false, conform cărora procesul legislativ nu ar fi respectat regulile de transparență decizională, ceea ce este fals.
Principalele informații false răspândite agresiv prin noua campanie de dezinformare:
-Cetățenii României vor fi obligați să meargă la război sau copiii românilor vor fi trimiși să lupte în Ucraina;
-Adoptarea acestor proiecte va însemna că Parlamentul României va vota instaurarea unei dictaturi militare;
-Comanda Armatei României va fi cedată către armate străine / către NATO / către Bruxelles.
-Odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a propunerilor legislative, armata va putea primi ordine să tragă în poporul care protestează.
-Integrarea spaţiul aerian național în spaţiul aerian al NATO și gestionarea în comun a acestui spațiu cu structurile aliate reprezintă o formă de cedare a suveranității naționale.
-Prin intrarea în vigoare a proiectelor de legi, România va fi ocupată de trupe străine (efective NATO, prezentate ca trupe de ocupație);
-Adoptarea acestor proiecte dovedește faptul că autoritățile fac pregătiri pentru intrarea României în război;
-Inițierea, dezbaterea și adoptarea acestor proiecte legislative reprezintă un act de trădare națională.
În acest context, MApN precizează că “Astfel de dezinformări și manipulări, prin care este atacat cel mai puternic instrument de garantare a acestora, constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale.
„Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacității de apărare a României și a NATO drept… acte de trădare națională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfășurate în spațiul public din România, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale.
Ca urmare a războiului ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, țară cu care România împarte o graniță cu o lungime semnificativă, a devenit evident că sfera riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian național și siguranței aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului trebuie extinsă pentru a include și noile tipuri de mijloace de atac utilizate”, potrivit comunicatului.
Prin urmare, legea urmărește protejarea integrității teritoriale și a siguranței cetățenilor români și asigură o reacție rapidă în situații de risc”, transmite Ministerul Apărării Naționale.
Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român permite desfășurarea unor operațiuni de teritoriul României, care vizează protejarea vieții, sănătății și drepturilor cetățenilor, fără a fi necesară declararea stării de mobilizare, asediu sau război.
„Concret, proiectul de lege propune completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea și desfășurarea misiunilor și operațiilor pe timp de pace, pe teritoriul național de către forțele armate ale României sau ale statelor aliate dislocate pe teritoriul nostru național, ca parte a măsurilor de consolidare a posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni împotriva țării noastre sau a teritoriului comun al Alianței”, a adăugat MApN.