FURAT este numele primei expoziții organizate anul acesta în cadrul proiectului „Orașul Artiștilor”, fiind un semnal de alarmă în legătură cu furtul, înlocuirea și replicarea operelor de artă.
„FURAT” este titlul expoziției care ocupă căsuțele colorate din centrul Sibiului în perioada 20 iunie – 14 iulie, organizată în urma furtului unui tablou. Ca un răspuns la această situație, organizatorii spun că prin expoziția de față, artiștii dar și iubitorili și susținătorii artei sunt încurajați să „fure” tablourile expuse și să le înlocuiască fie cu o replică a tabloului original, fie cu un alt tablou inspirat din acesta.
Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 11:00 – 22:00.
Povestea tablourilor furate din Orașul Artiștilor
Ideea expoziției a pornit de la un eveniment mai puțin obișnuit, Orașul Artiștilor s-a încheiat anul trecut într-o notă tristă, cu un tablou furat. Tabloul „Iluzia puterii” semnat de artistul Sofian Albert, a fost furat în momentul în care se strângeau ultimele lucruri din Piața Mică. Astfel că, s-a decis reproducerea și readucerea la viață printr-o expoziție care încurajează pe oricine să îl fure din nou, cu condiția ca organizatorii să știe în ce colecții ajung tablourile furate.
„Îl fur și aduc altul înapoi, promit!” este textul lăsat de primul hoț al tabloului din Orașul Artiștilor de anul acesta. Replica tabloului „Iluzia puterii” a fost furată în 21 iunie, în jurul orei prânzului, de o artistă, dar aceasta a promis înlocuirea lui cu un alt tablou ce a apărut luni pe simezele galeriei din Piața Mică.
“La fel cum a fost furat tabloul expus anterior, tot neobservat a apărut și acesta care se află acum în Orașul Artiștilor. Știm cine l-a furat deoarece am primit o poză după nici o oră de la furt dar se pare că acest eveniment a fost unul inspirațional pentru -hoața- de ocazie deoarece și-a dat frâu liber imaginației și ne-a adus altul în loc, care este o interpretare reușită a originalului”, spune Tudor St. Popa, organizatorul proiectului Orașul Artiștilor și inițiatorul acestei expoziții puțin neobișnuite.
Cel mai faimos hoț de opere de artă se spune că ar fi Stephane Bretwieser, un chelner francez din Alsacia. Acesta a fost arestat în 2001 după ce, timp de 6 ani, a furat nu mai puțin de 239 de tablouri de pe întreg teritoriul Europei.