„Poftim, din Hoghilag!” este noul brand al comunităţii din Hoghilag, recunoscută pentru tradiţia cultivării tuberozelor, care îşi va deschide porţile pentru vizitatori şi în acest an, în zilele de 19 şi 20 august, pentru festivalul „Gala Hoghilag – Tărâmul Tuberozelor”.
„Şi anul acesta, într-un program cultural complex, cu proiecţii de filme, ateliere de creaţie în curtea Bisericii Evanghelice, concerte de muzică şi bineînţeles tururi ghidate în grădinile cu tuberoze, vizitatorii se vor putea bucura de farmecul unic al frumoasei comune dintre colinele Transilvaniei recunoscută ca „Tărâmul Tuberozelor”.
Elementul de noutate din acest an este faptul că politicile europene care vizează indicaţiile geografice îşi ating scopul şi anume dezvoltarea unei comunităţi pe baza notorietăţii unui produs.
Concret, întrucât comuna Hoghilag este una cu un sector agricol dezvoltat se doreşte ca pe lângă promovarea parfumatelor flori să fie promovaţi şi producătorii agricoli”, a declarat pentru Agerpres Ionuţ Diaconeasa, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Agricole şi Industrie Alimentară din Sibiu şi consultant agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene.
În acest sens, îndemnul „Poftim, din Hoghilag!” este însoţit pe un fundal verde de tricolor şi de trei tuberoze, cea mare reprezentând satul Hoghilag, iar celelalte două tuberoze mici, satele Valchid şi Prod.
Acesta va fi dispus vizibil pe masa producătorilor locali şi pe toate produsele agroalimentare comercializate la târgul din curtea Bisericii Evanghelice organizat în perioada festivalului, ca element de identitate vizuală distinct, în aşa fel încât acesta să fie asociat direct cu comunitatea şi produsele din Hoghilag.
Turiştii care vor ajunge în acest an la Festivalul Tuberozelor vor putea cumpăra produse agroalimentare locale: brânzeturi maturate, ouă certificată ecologic, miere, produse apicole, produse din carne, pâine şi produse de panificaţie, dar şi produse de artizanat, mare parte din ele confecţionate pe loc, inclusiv pictură şi produse pictate.
Zona de mâncare gătită este asigurată de producătorii locali, care pot oferi turiştilor şi bere artizanală sau îngheţată.
La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, 25 dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar 15 ca hobby.
În prezent, în acest areal sunt cultivate aproximativ 400.000 de tuberoze pe o suprafaţă de cinci hectare, în grădini şi spaţii protejate.
Pentru că tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an.
Anul trecut, în numai două zile, la Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag au fost aproximativ 15.000 de turişti, faţă de 8.000 în 2019.