Sibiul se pregătește să găzduiască, între 20 și 27 octombrie, Astra Film Festival 2024, cel mai important eveniment cultural din România dedicat filmului documentar.
Acest festival promite o selecție diversificată de filme, multe dintre ele având premiera mondială sau națională, și o serie de proiecții imersive în Astra Film New Media Dome, situat în Piața Mare.
Deschiderea festivalului va avea loc duminică, 20 octombrie, de la ora 18:00, cu Gala de deschidere și proiecția filmului TATA, regizat de Radu Ciorniciuc și Lina Vdovîi, o poveste emoționantă despre relația tată-fiică și provocările sclaviei moderne.
Luni, 21 octombrie
De văzut filmul „24 de ore” (r. Harald Friedl, 2024 – Cinema Astra Film, 13:00) film-omagiu adus româncelor care îngrijesc vârstnici în Austria, filmul-eveniment „Între tăcere și păcat” (r. Diana Nicolae, 2024 – Cine Gold 5, 18:00) – un documentar biografic despre viața încercată și cariera tumultuoasă a poetei Ana Blandiana, și „Food for profit” (r. Pablo D’Ambrosi, Giulia Innocenzi, 2024 – Thalia, 18:00), investigația jurnaliștilor italieni „care a zguduit Europa”, urmată de Doc Talk-ul Carnea noastră cea de toate zilele, despre ce se ascunde în friptura din farfurie și legăturile dintre industria cărnii și lumea politică. Seara se încheie spectaculos cu proiecția Queen Heaven (r. Robert Sawallisch, 2023 – Cinema Dome, 19:00).
Marți, 22 octombrie, se va discuta despre „Era feudalismului digital”. Tot marți, mergeți să vedeți „Alice On & Off” (r. Isabela Tent, 2024 – Thalia, 21:00), despre schimbările dramatice din viața unei minore care se îndrăgostește de un bărbat cu 35 de ani mai mare decât ea. În același timp, în Dome-ul din Piața Mare, muzica de cea mai bună calitate este pusă în valoare de proiecții de film 360 de grade, în producțiile „Pink Floyd – The Dark Side of the Moon” (r. Max Crow, 2023) și „Queen Heaven”.
Miercuri, pe 23 octombrie
Profesioniștii filmului documentar au șansa a două masterclass-uri cu profesioniști de top: Christian Popp (Franța) – pe tema relației dintre regizor și producător, și Dimitra Kouzi (Grecia) – despre comunicarea în lumea filmului documentar. În programul de filme, producții de nerata: „Leo Records: Doar pentru prietenii noștri” (r. Ioana Grigore, 2024, premieră mondială – Thalia, 21:00), un documentar dinamic și revigorant, despre muzică, URSS, KGB, BBC, și despre Leo, un octogenar simpatic și pasionat de jazz, sau „Cine e bărbatul în casă” (r. Kristine Nrecaj, Birthe Templin, 2024 – Thalia, 18:00) despre burrnesha – femeile recunoscute, respectate și integrate ca bărbați în societatea albaneză tradițională. Acest ultim film este pretextul DocTalk Femeia Târguită versus Femeia bărbat, moderat de Mirela Nagâț, cu Mihaela Miroiu, Roxana Dumitrache și Radu Vancu.
Joi, 24 octombrie
Chiar dacă nu veți putea vedea toate filmele, pentru că e un program foarte dens, vă recomandăm să mergeți la cât mai multe. De exemplu, la „Interzis” (r. Anelise Sălan, 2024, premieră mondială – Cinema Astra Film, 18:00), o poveste sinceră despre zbuciumul unui cuplu gay din România, „Maia – portret cu mâini” (r. Alexandra Gulea, 2024 – Cine Gold 6, 18:00), Mirajul Occidentului (r. Apolena Rychlíková, 2024 – Cine Gold 5, 20:00), un film în care o jurnalistă din Cehia se angajează în mai multe țări occidentale ca să vadă condiția muncitorului est-european în Vestul bogat și, din nou, „TATA” (dacă nu ați prins bilete la Gala de deschidere AFF2024), urmat de DocTalk Estici în Vest, moderat de Cătălin Striblea.
Vineri, 25 octombrie. Mergeți la filmul O familie aproape perfectă (r. Tudor Platon, 2024 – Thalia, 21:00 – premieră mondială). Sau la „Noi îi spunem Hanka” (r. Grit Lemke, 2023 – Cinema Astra Film, 13:00, premieră), „Fotografii însângerate” (r. Copel Moscu, 2024 – premieră mondială, Cine Gold 7, 18:00), o evocare cutremurătoare a pogromului de la Iași. La sala Thalia, DocTalk Secretul avansului Poloniei (Thalia, 19:30), moderat de Cristina Cileacu, cu Emil Hurezeanu, Bogumil Luft și Cornel Ban.
Sâmbătă, 26 octombrie
Program dens și în această zi, cu filmul „Plasticul fantasticul” (r. Isa Willlinger, 2023 – Thalia, 14:00), urmat de DocTalk Câte stele pe cer, atât plastic în oceane (Thalia, 15:40, moderator Teodora Tompea), proiecțiile spectaculoase din Cinema Dome și Gala de premiere a ediției 2024 Astra Film Festival.
Duminică, 27 octombrie, publicul va putea viziona filmele premiate.
Biletele se pot procura de pe site-ul oficial al festivalului, acolo unde se regăsesc și toate informațiile despre programul complet al Astra Film Festival 2024.