Pe Valea Oltului va fi construit cel mai lat pod din România pentru ca animalele din Carpații Meridionali să poată trece dintr-o parte în alta.
Cel mai probabil în vara acestui an va începe execuția unei structuri importante: un pod de peste 300 de metri lungime și cel puțin 100 de metri lățime.
Execuția podului se va derula în paralel cu lucrările la secțiunile montane ale autostrăzii A1 Sibiu – Pitești.
„Explicația pentru acest ecoduct poate părea oarecum contraintuitivă, dar are o logică.
DN7, așa cum este el acum foarte circulat, mai ales de trafic greu, nu este – cum se spune în limbaj tehnic – permeabil.
Adică este o barieră în calea animalelor care nu pot trece dintr-o parte în alta, peste Valea Oltului.
Traficul este blocajul principal, animalele sunt speriate, evită zona din cauza traficului, a zgomotului.
În zona aceasta a Meridionalilor practic coridoarele ecologice din punct de vedere al mamiferelor mari sunt întrerupte”, a explicat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura, una dintre cele mai active organizații civice care monitorizează marile proiecte de infrastructură din țară.
Ciurea spune că factorul de siguranță este foarte important și de neignorat în acest caz și dă exemplul Greciei unde pe autostrada Egnatia Odos (A2) a fost constant probleme cu urșii care rupeau gardurile și intrau pe autostradă pentru că nu aveau zone de traversare.
În apropiere de Cornetu, acolo unde autostrada A1 spre Sibiu va „intra” practic pe Valea Oltului, între munți, urmează a fi ridicat acest pod uriaș dar pe care nu vor circula nici mașinile, nici pietonii, ci animalele pădurii.