2.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

La fiecare trei zile, în România are loc un incident grav generat de scăpările de gaze

Cele mai citite

Circa 6.000 de incendii la locuinţe au loc, în medie, anual în România, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) pentru perioada ianuarie 2012-octombrie 2018. Din acestea, 110 evenimente au fost generate de scăpările de gaze, incidente în urma cărora zeci de familii au fost afectate prin pierderea sau rănirea persoanelor dragi, ori prin distrugerea locuinţelor. Incidentele au avut un impact major, circa 30% dintre acestea fiind soldate cu decese și cu distrugerea a mai mult de o proprietate. Peste 70% din decese s-au petrecut în sezonul rece, mai exact începând cu luna octombrie până în luna mar-tie.
Scăpările de gaze au provenit în cea mai mare parte de la instalațiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale din locuințe, sau de la buteliile de aragaz, iar incidentele astfel generate ar fi putut fi evitate cu ușurință dacă s-ar fi respectat un set minim de reguli de siguranță.
De aceea, în continuarea parteneriatului „Împreună pentru Siguranță”, încheiat în anul 2012, E.ON România, Delgaz Grid şi I.G.S.U. se vor concentra, în perioada următoare, pe lansarea unor mesaje destinate prevenirii incidentelor cauzate de scăpările de gaze, prin intermediul unei campanii naționale de informare a populației.
„Chiar dacă statistic numărul incidentelor cauzate de scăpările de gaze nu este foarte mare, impactul acestora este devastator de aproape fiecare dată. Suntem extrem de marcați emoțional de știrile care prezintă vieți şi gospodării distruse şi cu toate acestea persistă practica ig-norării cu ușurință a regulilor de siguranță. Este o atitudine din care nu avem decât de pierdut, pentru că oricând se poate întâmpla o tragedie!”, a precizat Frank Hajdinjak, Director general al E.ON România.
“Sunt deja 6 ani de când reușim, cu ajutorul parteneriatului cu E.ON România, să consoli-dăm cultura preventivă și să salvăm vieți. În toată această perioadă, am încercat să schim-băm comportamente și mentalități prin mediatizarea unor informații vitale. Drumul în forma-rea unei culturi preventive trebuie continuat și susținut, pentru limitarea numărului de trage-dii și incidente, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul unor parteneriate stabi-le și de durată”, a declarat General de brigadă Dan-Paul Iamandi, Inspector general I.G.S.U.
Conform I.G.S.U., în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, în România au avut loc aproa-pe 40.000 de incendii la locuințe. În urma acestora circa 1.200 de persoane au decedat şi alte peste 2.200 au fost rănite. Potrivit analizei incendiilor soldate cu decese, principalele cauze ale acestor evenimente sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate (24,15%), instalaţiile electrice defecte sau improvizate (13,72%), mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesuprave-gheate (15,69 %), focul deschis (16,73%), acţiunile intenţionate (5,36%) şi scăpările de gaze (3,3%).
Evenimentele generate de scăpările de gaze pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind manevrarea corectă a aparatelor de gătit sau a sobelor de încălzit care se bazează pe utilizarea gazelor. Apelarea la specialişti atunci când sesizăm probleme la instalaţiile interioare de gaz este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie, cât de mică, la instalaţiile interioare de gaze poate duce la tragedii. Totodată, la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanşeităţii trebuie să se facă în mod corect, fără fla-cără şi, nu în ultimul rând, buteliile trebuie să fie închise după utilizarea lor.
De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detec-toarelor de gaz în locuinţe, la instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect