La Sibiu se fură mai puțin lemn. Este constatarea ministrului delegat pentu Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga. Aceasta a declarat că defrișările au devenit un fenomen în România și se fură chiar cu ajutorul directorilor de Direcții Silvice. La Sibiu, însă lucrurile nu sunt atât de grave precum în alte județe.
Conform unui raport al Curţii de Conturi, din 1990 până în 2011, s-au tăiat 80 de milioane de metri cubi de lemne. Paguba este estimată la aproximativ 5 miliarde de euro. În urma verificărilor, Sibiul este județul cu cele mai puține furturi de lemne. „Am verificat în ţară să văd zonele în care sunt aceste tăieri ilegale, crezând că sunt doar zone izolate, dar, din păcate, tăierile ilegale sunt un fenomen şi vă dau câteva exemple, câteva judeţe în care s-a tăiat ilegal extrem de mult: Argeş, Alba, Cluj, Maramureş, Bihor, Giurgiu, Suceava, Neamţ. nu există judeţ unde să nu fi dispărut pădure care a fost pur şi simplu furată. Aproape în toate judeţele se constată furt de lemn. ” a declarat Lucia Varga, ministru delegat pentu Ape, Paduri și Piscicultură
Complici la furturile din pădure sunt chiar cei care ar trebui sa o păzească. Ministrul Lucia Varga a dat exemplu cazul de la Cluj, unde cu ajutorul fostului diector al Direcției Silvice s-au taiat peste 60.000 de metri cubi de lemn dinr-un singur ocol silvic.
Pentru a opri tăierile ilegale de pădure, in noua legislație sunt prevăzute amenzi chiar și de 5 ori mai mari. „În acest moment sancţiunile sunt prea mici din punctul nostru de vedere, luăm în considerare mărirea acestor sancţiuni şi descurajarea furtului, suntem în discuţii inclusiv cu personalul de la Ministerul de Justiţie astfel încât să aliniem cuantumul sancţiunilor la legislaţia cealaltă de mediu existentă.” a precizat ministrul Lucia Varga.
În același timp va fi eglementat și statutul personalului silvic, astfel că angajații ocoalelor silvice, de stat sau private, nu vor mai avea voie sa dețină firme de exploatare forestieră.