Laura Codruța Kovesi a fost votată pentru funcția de procuror-șef european șef în cadrul comitetului COREPER, care cuprinde reprezentanții permanenți ai statelor membre la Consiliul UE. Decizia prezentanților a trecut cu 17 voturi din 22. Reprezentantul Guvernului României a votat împotriva lui Kovesi, potrivit mandatului primit.
Laura Codruța Kovesi a mai parcurs un pas până la desemnarea în fucnția de procuror-șef european, prin votul acordat de Consiliul UE, în cadrul COREPER. În ciuda opoziției Guvernului României, care a refuzat să o susțină, Kovesi a fost aleasă de majoritatea celor prezenți la vot.
Anterior, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au avut o videoconferință pe tema șefului Parchetului European, iar ambele părți și-au menținut opțiunile inițiale: Parlamentul European pentru Kovesi și Consiliul UE pentru francezul Jean-Francois Bohnert.
În acest context, în locul unui vot pentru toți cei trei candidați rămași în cursă, președinția finlandeză a UE a ales să ceară un vot în COREPER doar pentru Laura Codruța Kovesi, pentru a testa poziția consiliului. Procedural, urmează mai mulți pași administrativi pentru ca Laura Codruța Kovesi să fie desemnată oficial procuror-șef european.
Înaintea votului de joi, Viorica Dăncilă și-a justificat decizia de a nu o susține pe Kovesi: ”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”.