Sibiul se alătură pentru al zecelea an consecutiv celor peste 300 de orașe europene care au ales să dedice o zi conectării publicului cu activitatea științifică, într-o manieră cât mai atractivă.
În 29 septembrie este acel moment din an când sibienii au ocazia să intre în laboratoarele și sălile de cercetare ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, pentru a lua parte la workshop-uri, demonstrații cu roboți, ateliere de creație, prezentări de oferte educaționale, experimente sau expoziții, pe teme dintre cele mai diverse.
Ce facem?
De la o incursiune în istoria pedepselor corporale la Facultatea de Drept, informații despre rolul unui tracker solar în optimizarea orietării panourilor fotovoltaice, la Facultatea de Inginerie, ateliere de scriere creativă și comunicare la Facultatea de Litere și Arte, folosirea inteligenței artificiale la Facultatea de Științe, arta de a face ciocolată la Facultatea de ȘAIAPM, concursuri despre prețul corect la Facultatea de Științe Economice, o discuție despre ecumenism la Facultatea de Științe Socio-Umane și până la o dezbatere despre sensul cuvântului „împreună” la Facultatea de Teologie, sau activități de educație stomatologică, la Facultatea de Medicină, iată doar câteva exemple din programul propus de facultăți.
Acestora li se adaugă și activitățile pregătite de partenerii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în acest proiect: Academia Forțelor Terestre, Biblioteca Județeană ASTRA, Consiliul Județean Sibiu, Complexul Național Muzeal ASTRA, Ministerul Educației Naționale.
Noaptea Cercetătorilor, sărbătorită în tot județul
Noaptea Cercetătorilor va fi sărbătorită și în județ prin evenimente culturale, de către primăriile din Dumbrăveni, Hoghilag, Păuca și Săliște, parohiile ortodoxe Hamba și Agnita II. Companii din mediul industrial vor fi prezente cu standuri de prezentare a rezultatelor cercetării, iar din mediul preuniversitar vor fi găzduite proiecte derulate de licee sibiene, în parteneriat cu institute de cercetare din spațiul european.
„Iată că am ajuns la cea de-a zece ediție de când facilităm aceste întâlniri prietenoase între știință și publicul de toate vârstele, alaturându-ne astfel unei mișcări europene de popularizare a activităților de cerecetare, în rândul publicului larg. Doresc să le mulțumesc colegilor care au organizat acest amplu eveniment și celor peste 200 de cadre didactice și voluntarilor implicați în proiect, dar și partenerilor, care susțin cu activități acest demers, pentru tot efortul de a avea și anul acesta la Sibiu o Noapte a Cercetatorilor europeană. Programul include teme și abordări creative, pentru publicul tânăr și foarte tânăr, așa încât sper ca părinții și profesorii să îi ghideze în ziua de 29 septembrie pe copii spre ULBS și spre spațiile unde se desfășoară evenimentul nostru”, a declarat conf.univ.dr.Ionela Vlase, șef-serviciu Cercetare, Dezvoltare, Inovare, în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Mai multe informații despre agenda evenimentul, inclusiv o descriere însoțită de recomandări pentru publicul țintă, găsiți pe site-ul dedicat, pe pagina de facebook a proiectului sau pe pagina de facebook a evenimentului. https://facebook.com/events/s/noaptea-cercetatorilor-2023/843524393718130/
https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorSibiu/?locale=ro_RO