Dacă săptămâna trecută profesorii au ieșit în stradă nemulțumiți de condiții și salarii, astăzi, medicii de la secția Boli Infecțioase a Spitalului de Pediatrie, Spitalul TBC și Spitalul de Psihiatrie au protestat pentru aceleași motive.
Programul solicitant de lucru și salariile mici sunt printre principalele motive pentru care medicii au pichetat secția Boli Infecțioase a Spitalului de Pediatrie, Spitalul TBC și Spitalul de Psihiatrie.
„În momentul de față sunt mii de angajați din sistemul sanitar care protestează, pe lângă manifestările care au fost în data de 8 iunie la București, unde au participat circa 5000 de angajați, iar astăzi protestăm pentru drepturile noastre. În primul rând, noi apărăm sistemul public, fiind în interesul populației, ca să beneficieze de profesionalism. Revendicările vin cu o serie de reforme care vin și în interesul pacienților”, ne spune Raluca Șeucăliuc, asistent medical pe secția Boli Infecțioase a Spitalului de Pediatrie Sibiu.
Muncă multă pe bani puțini
„O asistentă este plătită net, de exemplu, cu 2,7 lei net pe oră. Pentru personalul auxiliar plata este undeva la 1,3-1,7 lei net pe oră, ceea ce este inadmisibil. Asistentele medicale au salariile cele mai mici, salariile reale mai mici cu până la 15% decât cele avute înaintea creșterii salariale din 2018”, afirmă asistenta medicală.
Sănătatea este singurul sector public care are aceste salarii. Guvernul i-a informat că nu au voie să protesteze pentru mărirea salariilor pentru că în această perioadă a avut loc și protestul profesorilor.
”Guvernul discriminează angajații din Sănătate. Pentru viitor, Guvernul vrea să reducă plata suplimentară pentru lucru în zilele libere legale, doar cu 10% de la 100%, iar pentru plata suplimentară pentru lucrul în timpul nopții de 10%, unde limita legală este de 25%. Nu a fost acordat niciun drept prevăzut în actuala lege a salarizării. Să nu mai vorbim de medici, al căror program continuu de lucru, al celor care fac gărzi, este de la 24 la 36 de ore. O gardă simplă duce de la 18 la 24 de ore.
Să nu mai vorbim despre faptul că o asistentă medicală, pe parcursul anului, lucrează 75 de nopți în cele 60 de zile libere și sărbători aferente anului nu suntem niciodată cu familia. O gardă durează între 18-24 ore. Efectivul membrilor federației depășește 80% în această instituție, iar personalul care este la muncă la ora actuală este afară. Astăzi este o pichetară a unităților, timp de 30 de minute”, a mai declarat Raluca Șeucăliuc.
De asemenea, și la Spitalul TBC și Spitalul de Psihiatrie au avut loc o manifestare asemănătoare.