Tomografiile computerizate pot deteriora ADN-ul și pot provoca cancer, avertizează experții în urma unui studiu efectuat.
O tomografie computerizată expune pacienții la niveluri relativ ridicate de radiații ionizante – lungimi de undă de mare energie care pot deteriora ADN-ul și, la rândul lor, pot provoca cancer.
Un nou studiu realizat de Institute of Cancer Research (ICR) din Londra estimează că 103.000 de cazuri de cancer în SUA ar putea fi cauzate de scanările CT în 2023, inclusiv 10.000 de cazuri la copii.
Această cifră reprezintă 5 % din totalul cazurilor noi de cancer înregistrate în fiecare an în SUA și este echivalentă cu numărul de cancere cauzate de alcool.
Studiul, publicat în revista JAMA Internal Medicine, avertizează că utilizarea CT a crescut în mai multe țări, inclusiv în SUA, Franța, Spania și Australia.
Tomografiile computerizate utilizează radiații pentru a obține imagini interne detaliate ale corpului. Acestea sunt utilizate pentru a diagnostica afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă sau pentru a detecta oasele rupte după un accident, scrie The Times
Cercetătorii spuun că oamenii ar trebui să efectueze în continuare tomografii computerizate atunci când sunt invitați, dar că este esențial ca medicii să nu fie „mulțumiți” de riscuri și să solicite tomografii doar atunci când este necesar, scrie G4Media.
De asemenea, ei au îndemnat persoanele sănătoase să nu achiziționeze tomografii computerizate ale întregului corp, care sunt oferite de clinicile private ca o formă de screening de sănătate, afirmând că „riscul de cancer depășește orice beneficiu potențial”.