Cristalele, agatele, geodele, jadul imperial ori bijuteriile din smarald și diamante vor fi expuse la finalul acestei săptămâni în Sălile de Expoziții Temporare ale Palatului Brukenthal. Timp de 4 zile, în perioada 12-15 decembrie, expoziţia „Mineralia” aduce la Sibiu lumea strălucitoare a pietrelor: de la cristale şi eşantioane de colecţie în stare naturală la pietre de podoabă şlefuite şi montate în bijuterii.
Cristalele de cuarţ transparent, cristale de ametist mov sau citrin galben, bucăţi de jasp, rodocrozit sau calcedonie, agate de dimensiuni impresionante, geode, tăvi din malachit verde sau din calcar, sculpturi de aragonit, sunt cîteva dintre “obiectele de interior”.
Bijuteriile – de la simple inele, cercei sau brăţări pînă la coliere elaborate înglobând multă fantezie – sunt confectionate numai din pietre semipreţioase: acvamarin, agat, lapis lazuli, granat, jasp african, turcoaz, turmalină, topaz sau din chihlimbar, coral si perle. Printre bijuterii se remarcă cele din stiktit, opal, obsidian verde, smarald, diamante brute.
Potrivit organizatorilor, vedetele ediţiei vor fi obsidianul verde din Indonezia, jadul imperial, varietatea cea mai valoroasă de jadeit verde închis, serafinitul, mineralul din Rusia a cărui denumire provine de la structura ce seamănă cu aripile de înger, azuritul natural din Maroc și malachitul “catifea”.
În cadrul expoziției va fi prezentată și cartea “Gemologie practică – identificarea pietrelor preţioase”, singurul ghid al pietrelor utilizate în bijuterii scrisă de un autor român, editată la începutul acestui an. Va fi însoţită de un set de cărţi poştale cu minerale de colecţie din România.