Un proiect de lege cel puțin controversat a fost adoptat tacit de Camera Deputaților și a ajuns la Senat.
Proiectul, inițiat de parlamentari liberali, care a trecut tacit de Camera Deputaților, ar urma să permită anumitor structuri ale Ministerului de Interne să poată face înregistrări video și audio fără mandat judecătoresc.
Deși există suspiciuni că documentul ar permite filarea cetățenilor fără acordul acestora și ar autoriza Ministerul de Interne să aibă oricând acces la imagini din spațiul public, inițiatorii susțin că prevederile nu au legătură cu astfel de practici.
Și doar legiferează aspecte care țin de datele personale și de utilizarea dispozitivelor video folosite de forțele de ordine în timpul misiunilor, scrie TVR Info.
O prevedere din finalul proiectului lasă loc la interpretări. Astfel, Ministerul de Interne este autorizat să acceseze în timp real și gratuit, camere video de supraveghere a spațiilor publice în situații de urgență sau pentru monitorizarea situațiilor operative.
„Aici nu vorbim de niciun fel de filaj. Filajul este atunci când urmărești o persoană determinată. Aici vorbim de măsuri operative.
Atunci când sunt în activitate, atât Poliția de Frontieră, cât și Jandarmeria, în cadrul acelor măsuri operative în spații publice, pot cu aparatura din dotare să înregistreze acele activități care au potențial infracțional.
Despre acest lucru este vorba”, spune deputatul Cristina Trăilă, inițiatorul proiectului.
Președintele sindicatului Europol spune că se poate vorbi de abuzuri atâta timp cât nu sunt specificate motivele acestor filmări.
„Acest act normativ vine suplimentar, fără o justificare concretă, ducând în derizoriu garanția dreptului constituțional la viață privată, vorbindu-se de ”motive verosimile”.
Atât timp cât acestea nu sunt clar definite putem vorbi de abuzuri în rândurile celor care vor fi puși, de către șefii lor sau din oficiu, să filmeze și să monitorizeze persoane pe domeniul public”, a explicat Cosmin Andreică, preşedintele sindicatului Europol.