14.1 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

Soția președintelui Franței a admirat lucrările artistului sibian Mircea Stănescu

Cele mai citite

Brigitte Macron a vizitat Galeria bucureșteană Gaep, care a reprezentat România la Art Paris, unul din cele mai importante târguri internaționale de artă. Prima doamnă a Franței a admirat, cu acest prilej, lucrările artistului sibian Mircea Stănescu, singurul român care a expus în cadrul acestui eveniment.

Lucrările sibianului Mircea Stănescu, o figură cheie a scenei românești în anii 1980, și ale artistului croat Damir Očko, au fost prezente la Paris grație galeriei Gaep din București. Galeria Gaep nu e nici ea străină de Sibiu, sediul social al societății comerciale în cadrul căreia își desfășoară activitatea fiind municipiul nostru. Mai mult, arhitecta Raluca Șoaita, soția proprietarului galeriei, Andrei Breahnă, este sibiancă.

banner
banner
banner

Cine este Mircea Stănescu?

Mircea Stănescu este un artist conceptual, revendicat de generația opzecistă, are 68 de ani și locuiește în Sibiu. S-a remarcat la Sibiu, în anii 1980 și a fost și coordonatorul spațiului Atelier 35 din Sibiu, un spațiu de artă experimentală legat de Uniunea Artiștilor Plastici. A studiat tapiseria la Universitatea de Arte din București. Lucrările lui au fost expuse la Kunsthalle Bega (Timișoara, 2021), Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC (București, 2020), Granpalazzo (Chigi/Roma, 2017) și Muzeul Vargas (Manila, 2016). A participat la bienale precum Novi Sad Biennale (1999), Periferic 3 din Iași (1999) și Art Encounters din Timișoara (2017). 

Este prezent constant în târguri internaționale importante. Mircea Stănescu lucrează cu medii variate: desen, fotografie, colaj, obiect, tapiserie, video, pictură. Este interesat să înțeleagă identitatea și subiectivitatea și propune perspective nuanțate asupra istoriei și memoriei. Colaborează de ani buni cu galeria Gaep. Ineditul participării cu lucrările sale în cadrul Art Paris este că acest proiect de restaurare s-a bucurat de o vizibilitate foarte mare, atât la nivel local, cât și internațional.

Despre Galeria Gaep

Galerie colaborează atât cu artiști români, cât și cu internaționali. A început inițial ca o platoformă de promovare a artiștilor din Europa Centrală și de Est și treptat s-a extins tot mai mult, reușind să acopere o plajă largă de opțiuni. Una dintre componentele cele mai importante ale galerie este participarea la târguri de artă.

”Reprezentăm o serie de artiști și expunem atât la nivel local, către publicul de colecționari locali, care este într-o creștere permanentă, cât și către publicul internațional. Participarea noastră la acest gen de târguri de artă este și o chestiune de validare, dacă vreți, de certificare a unei calități profesionale. Pe piața internațională avem, evident, un grad de competiție foarte ridicat și sunt foarte puține galerii care ajung să expună în astfel de contexte, raportat la numărul de galerii care există”, a declarat, pentru Sibiu 100%, Andrei Breahnă, proprietarul galeriei Gaep.

Andrei Breahnă. Foto: Galeria Gaep

Andrei Breahna a lucrat în informatică mai mulți ani, a făcut apoi un master în management cultural în Franța (unde a și locuit vreme de șapte ani) și, la întoarcearea în România, a detectat această oportunitate de a lucra cu și pentru artiștii români și nu numai. Și acesta pentru că, spune el, ”foarte multă lume nu avea niciun fel de operă de artă în casă, pe de o parte. Și pe de altă parte, foarte mulți artiști care făceau lucrări de calitate, interesante și care erau rezultatul unor cercetări foarte solide nu erau reprezentați într-un context de galerie”.

Art Paris, la cea de-a 25-a ediție

În ceea ce privește expoziția de la Paris, Andrei Breahna ne-a declarat: ”Am participat săptămâna trecută la acest târg de artă, care se numește Art Paris, un târg foarte cunoscut în Franța, care chiar anul acesta și-a sărbătorit cea de-a 25-a ediție; un eveniment cu foarte multe galerii franceze, dar și cu un număr de galerii internaționale. Am fost foarte încântați că am putut participa, mai ales că a fost o ediție aniversară, care se desfășoară întotdeauna sub patronajul președintelui Franței, a instituției prezidențiale, iar noi am fost singura galerie care am participat, din România.

Am prezentat o serie de lucrări, de colaje de mari dimensiuni, produse la finalul anilor 1980, pe care noi le-am restaurat în cadrul unui proiect care a durat trei ani de zile. Am preluat întreaga arhivă a artistului Mircea Stănescu acum mai mulți ani și am restaurat aceste lucrări. Am făcut apoi o expoziție cu o parte dintre ele la noi, la galerie, în București, o expoziție nominalizată pentru premiul Expoziția Anului de către Radio România Cultural. În urma acestei expoziții, care a avut loc până în mai, anul trecut, timp de șase luni, ne-am gândit la cum am putea să promovăm aceste lucrări la nivel internațional. Este prima dată când aceste lucrări au fost expuse în afara țării”.

Galeria Gaep o mai are în portofoliu pe artista sibiancă Raluca Popa, stabilită la Berlin, care la rândul ei va avea o expoziție personală în iunie.

Art Paris. Foto: Galeria Gaep

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Doi tineri din Sibiu, săltați de polițiști pentru mai multe furturi

Doi tineri din Sibiu au fost reținuți de polițiști, ei fiind cercetați pentru comiterea mai multor furturi în municipiu.Marți,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect