Sibieni sau turiști, aflaţi marți după-amiaza, în Piața Mare a orașului, au avut ocazia să asiste la un eveniment istoric pentru jandarmii sibieni: înmânarea Drapelului de Luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu.
Ceremonialul militar a debutat cu întâmpinarea colonelului Sebastian Cucoş, reprezentantul Jandarmeriei Române. Într-o atmosferă solemnă, jandarmii au primit noul drapel de luptă.
„ La data de 29 ianuarie 1919 prin decret lege al Consiliului Dirigent, structură create după Marea Unire, a promulgat nașterea în Transilvania a Jandarmeriei Române, s-a înfințat Regiment 7 Jandarmi Sibiu, este stră-stră bunicul actualului Inspectorat Județean de Jandarmi Sibiu. În acest an tot ceea ce este legat de ceremonial militar vor purta logo-ul 100 de ani împreună cu cetățenii și vom face astfel încât tradiția să o ducem mai departe.”, a transmis colonelul Costel Dogaru, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu.
Șeful Jandarmeriei Sibiu a citit Decretul prezidenţial numărul 279 din 18 februarie 2015 de acordare a Drapelului de Luptă. La final, acesta a îngenuncheat în faţa Drapelului de Luptă, a rostit jurămantul militar şi a defilat alături de garda de onoare a Drapelului ai cărei membri, potrivit jurământului de onoare, trebuie să apere flamura chiar cu preţul vieţii. ”Înarmaţi” cu telefoane mobile, tablete sau camere video moderne, publicul a fost impresionat de eveniment.
„Consider că este un eveniment inedit. Este pentru prima dată când particip la o asemenea ceremonie și nu cred că oricine are ocazia să vadă acordarea drapelului de luptă către un inspectorat.”, ne-a mărturisit Denisa, turistă în Sibiu.
Onorița Buican, profesor de Educație Tehnologică la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, a decis să vină cu elevii la acest eveniment.
„Mi se pare important să participe elevii la astfel de manifestații, în primul rând pentru spectacol și în al doilea rând pentru orientarea profesională a elevilor. Poate că unii dintre acești elevi vor îmbrățișa această carieră profesională în viitor.”, este de părere Onorița Buican.
Simbol al unităţii, al onoarei şi gloriei militare, Drapelul de Luptă este păstrat, potrivit tradiţiei, în biroul comandantului unităţii militare. Acesta va fi aşezat în poziţie verticală într-o vitrină încuiată şi păzită 24 din 24 ore. Drapelul este scos doar cu aprobarea comandantului unităţii şi numai la anumite ceremonii militare, cum ar fi Ziua Naţională a României, Ziua Drapelului Naţional, Ziua Imnului Naţional, Ziua Armatei, la depunerea jurământului sau la funeralii militare. Ori de câte ori este scos, Drapelul de Luptă este apărat de Garda Drapelului, formată din şapte militari – comandantul gărzii, militarul port-drapel şi cinci însoţitori.