În această dimineață a avut loc, la Sibiu, ceremonia de declarare a capabilității operaționale a Corpului Multinațional de Sud -Est al NATO, cu sediul pe str. Calea Dumbrăvii.
În fapt, de câteva ore, comandamentul a devenit operațional și face parte dintre cele 10 comandamente NATO aflate în spațiul Alianței Nord-Atlantice. Comandamentul NATO de la Sibiu va deservii forțele terestre al României și Bulgariei, sprijinite de 17 țări membre NATO.
Șeful Statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat la eveniment, iar printre reprezentanții NATO de la Bruxelles s-a aflat Nicola Zanelli, locțiitorul comandantului Forțelor Terestre NATO.
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) a participat, în perioada 10 – 19 octombrie 2023, la exercițiul NATO STEADFAST JUPITER 2023 (STJU23), ca parte a structurii de forțe NATO. Evenimentul de instruire, la care au participat aproximativ 7.000 de militari din 27 de locații din Europa și Statele Unite ale Americii, a fost cel mai complex exercițiu NATO de tip Computer-Assisted/Command Post Exercise organizat până în prezent, din punct de vedere al numărului de participanți și al complexității scenariului. STJU23 a reprezentat etapa finală de certificare a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est pentru acreditarea ca structură de luptă de nivel corp de armată în măsură să asigure comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situație, pe timp de criză sau conflict.
Buget de 350 milioane de euro și gata cu unan mai devreme
Generalul maior Dragoș Dumitru Iacob, comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) de la Sibiu, spune că obiectivul militar NATO este gata de misiuni specifice. În principal, misiunea este una de descurajare, dar și de instruire, fiind complet integrat în lanțul de comandă al NATO în plan terestru.
„În caz de forță majoră vom apăra țara și NAT cu arma-n mână”, a spus concis generalul Dragoș Dumitru Iacob despre menirea comandamentului de la Sibiu. Acesta a adăugat că amenajarea comandamentului de la Sibiu a fost finalizat cu an mai devreme, în condițiile în care termenul final era anul 2024. Investiția a fost grăbită din cauza războiului din Ucraina, în condițiile în care luptele au loc la granițele Alianței Nord -Atlantice.
Bugetul pentru obiectivul militar este de aproape 350 de milioane de euro și a fost asigurat de la bugetul de stat al României și al țărilor membre NATO.
La rândul său, Nicola Zanelli, locțiitorul comandantului forțelor terestre NATO, prezent, astăzi, la Sibiu, a declarat că ultimul an a fost unul plin de provocări, menirea flancului de sud-est al NATO fiind cel de a asigura un nou standard de securitate. Acesta a mai spus despre comandamentul de la Sibiu că este un exemplu foarte bun pentru capacitățile de apărare ale NATO, iar investiția de aici este una care dispune de toate facilitățile. Totodată, a felicitat Armata Română și Guvernul pentru fondurile alocate.
Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a spus că România și-a asumat decizia creării acestui comandament încă din 2018, pentru întărirea flancului de sud-est a NATO. Acestea în condițiile în care Marea Neagră reprezintă un loc important în strategia NATO.
Comandamentul va avea în subordine 5 divizii, iar o divizie va cuprinde 20.000 de soldați. Practic, forțele terestre din flancul de sud-est al NATO vor fi coordonate de la Sibiu.
UPDATE. Corpul Multinațional de Sud-Est (MNC-SE) face parte din structura de forțe a NATO (NATO Force Structure) și are misiunea de a contribui la descurajarea oricăror intenții ostile la adresa NATO și de a asigura comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO, la nivel corp de armată, în orice situație, la criză sau război, pe teritoriile Bulgariei și României. HQ MNC-SE este organizat în conformitate cu standardele NATO pentru nivelul corp de armată și are în compunere personal militar și civil din mai multe țări membre NATO, România asumându-și rolul de națiune cadru a acestui comandament. La acest moment, 16 țări aliate au încheiat memorandumuri de înțelegere cu țara noastră pentru a participa cu personal în cadrul MNC-SE. Costurile de funcționare ale comandamentului sunt acoperite atât din bugetul României, cât și din bugetul multinațional constituit în conformitate cu memorandumurile de înțelegere încheiate cu națiunile participante.
General-maior Dragoş Dumitru Iacob, comandantul Corpului Multinaţional de Sud-Est de la Sibiu, a declarat, luni, că sibienii trebuie să se simtă în siguranță. „Dacă, Doamne fereşte, va fi un război, ţintele sigure sunt pe harta adversarului. În mod cert, eu cred că prin dislocarea Comandamentului Corpului Multinaţional la Sibiu, acest loc a devenit mai sigur şi nu doar mai sigur din punct de vedere a securităţii propriu-zise, ci şi din faptul că, prin relaţia pe care noi o avem cu autorităţile locale, cu comunitatea sibiană, vom încerca să facem parte cât putem din comunitate. O să ne vedeţi mai prezenţi în viaţa Sibiului. Eu cred că sibienii trebuie să se simtă mai siguri şi nu doar sibienii să se simtă mai siguri, eu cred că toţi românii şi bulgarii ar trebui să simtă mai siguri având această structură de comandă control, care de astăzi are ca responsabilitate asigurarea descurajării şi, la nevoie, apărarea României şi Bulgariei”, a afirmat general-maior Dragoş Dumitru Iacob, într-o conferinţă de presă. Acesta a continuat: „Datorită situaţiei internaţionale şi pentru faptul că avem la graniţele noastre un război în desfăşurare, atât autorităţile române, cât şi cele aliate au căzut de acord asupra necesităţii de a accelera procesul de obţinere a capacităţii operaţionale a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est. Aşa cum aţi auzit, noi trebuia să fim gata peste un an, dar datorită situaţiei create şi datorită faptului că în acest moment postura de descurajare şi apărare a Alianţei s-a intensificat atât pe flancul estic, dar nu numai, (…), chiar s-a considerat potrivit ca această structură, această capabilitate de comandă control de nivel corp de armată să depună toate eforturile omeneşte posibile pentru a fi gata mai repede. Din acest motiv, noi am început, aş putea spune, chiar din martie anul trecut, un proces accelerat de pregătire”, a mai spus general-maior Dragoş Dumitru Iacob, citat de agerpres.
Acesta a subliniat rolul militarilor NATO de la Sibiu de a conduce operaţia terestră în România şi Bulgaria, în cazul unui război. Comandantul Corpului Multinaţional de Sud-Est a afirmat că pentru Armata României s-a produs o schimbare prin înfiinţarea acestei structuri NATO de la Sibiu, şi anume „o coerenţă mai bună a actului de comandă control”. „Principala misiune pe care o avem este cea de descurajare. Şi faptul că noi suntem acum în lanţul de comandă al NATO pe teritoriul României şi Bulgariei înseamnă, printre altele, şi faptul că conducem forţele care acum sunt în România şi Bulgaria dislocate pentru asigurarea descurajării şi pentru instruirea în comun cu forţele Armatei României, respectiv ale armatei Bulgariei. (…) asta este menirea acestui Corp, să comande, să conducă operaţia terestră. În mod evident, bazându-ne pe planurile despre care vă făceam vorbire anterior, dacă situaţia o va impune, suntem pregătiţi să apărăm teritoriul României şi al Bulgariei cu arma în mână. Nu e niciun dubiu, aceasta este misiunea. Sperăm să nu avem niciodată ocazia să o facem, dar dacă va fi nevoie, trebuie să fiţi convinşi că această structură pe care o comand, împreună cu celelalte forţe aliate şi naţionale vom face ceea ce trebuie să facem, vom apăra această ţară şi, respectiv, Bulgaria”, a mai declarat general-maior Dragoş Dumitru Iacob. Mesagerul lui Iohannis la Sibiu
România va continua să contribuie la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice, inclusiv prin rolul de pilon de stabilitate la Marea Neagră, le-a transmis, luni, preşedintele Klaus Iohannis, participanţilor la ceremonia organizată cu prilejul operaţionalizării complete a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu, prin Mihai Şomordolea, consilier de stat în Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT. „Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în regiunea Mării Negre. Este un moment important pentru România, la care am ajuns prin eforturi naţionale şi aliate susţinute şi conjugate pe multiple paliere – politic, diplomatic şi militar şi beneficiind de contribuţiile valoroase ale aliaţilor noştri”, a subliniat Iohannis în mesajul transmis celor prezenți, citat de Agerpres.
Președintele a evidenţiat că un obiectiv prioritar rămâne consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare a NATO la Marea Neagră, care are la bază deciziile istorice de la Summitul de la Madrid şi pe cele adoptate anul acesta la Vilnius. „La cele două reuniuni s-a stabilit o traiectorie clară pentru adaptarea militară accelerată a NATO, prin măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană şi cunoaşterea situaţiei operaţionale pe Flancul estic şi la Marea Neagră, astfel încât să creştem considerabil capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate. Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la graniţele României şi, implicit, la graniţele NATO”, a indicat Klaus Iohannis, prin consilierul său.