0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

VIDEO. Sibienii au descins în Comandamentul NATO

Cele mai citite

În sfârșit, sibienii au avut prilejul să vadă cu ochii lor ceea ce înseamnă Comandamentul NATO de la Sibiu și care este rolul său în cadrul NATO. Sibienii au avut ocazia, joi, după-amiază, să cunoască îndeaproape capacitățile militare și armamentul din dotare al forțelor NATO din cadrul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud – Est  al NATO Sibiu, dar și să se familiarizeze cu conceptul informativ și administrativ al Aliaților și să discute cu cadrele militare din cele 17 țări prezente la Sibiu.

Acțiunea a făcut parte din evenimentul dedicat Ziua Porților Deschise – Ziua NATO. 4 aprilie este o zi specială pentru NATO, deoarece în acest an s-au împlinit a 75 de ani de la înființarea Alianței, precum și sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. Un alt eveniment important a fost partea solemnă a manifestării, zi marcată pentru prima dată în cadrul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud – Est al NATO Sibiu. Evenimentul organizat, joi, a avut ca scop o mai bună apropiere și cunoaștere între sibieni și cei care funcționează în cadrul Comandamentului de la Sibiu.

Atmosfera a fost una relaxată, întreținută de fanfara AFT Nicolae Bălcescu din Sibiu. Sibienii au putut viziona expoziția de tehnică militară aparținând structurilor subordonate și partenere ale Corpului, precum și o expoziție foto dedicată Zilei NATO.

Porți deschise MNCSE NATO Sibiu

Ziua aniversară a început cu o acțiune sportivă desfășurată în Parcul Sub Arini, denumită generic „MNC-SE Flags Run”, ce a presupus o activitate de alergare la care au participat membrii HQ MNC-SE, cu însemnele țărilor din care provin. A urmat momentul festiv, desfășurat în amfiteatrul comandamentului de pe Calea Dumbrăvii. Aici, în cadrul unei ceremonii au luat cuvântul reprezentanții ULBS Sibiu, generalul-maior Cristian Daniel Dan, șeful Comandamentului Multinațional de Sud-Est NATO, și prefectul județului, Mircea Crețu. Totodată, în cadrul ceremoniei, comandantul NATO de la Sibiu a acordat medalii militarilor care și-au adus contribuția într-un mod deosebit în cadrul Alianței. Este vorba despre 16 cadre militare, marea lor majoritate activând în cadrul Comandamentului NATO de la Sibiu. Totodată, a fost prezentat un film despre crearea Comandamentului de la Sibiu, dar și discursul secretarului adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a asigurat încă o dată România de implicarea partenerilor NATO în asigurarea securității pe flancul de sud-est al Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul Apărării a sărbătorit cu o zi mai devreme

Evenimentul a fost onorat, miercuri, și de Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a fost prezent la Sibiu. Acesta s-a întâlnit cu militarii Alianței Nord – Atlantice de la Sibiu cu o zi înainte de sărbătorirea Zilei NATO. În timpul întâlnirii, generalul-maior Cristian-Daniel Dan, comandantul MNC-SE, i-a prezentat ministrului român obiectivele și proiectele viitoare ale Corpului Multinațional de la Sibiu. Totodată, ministrul  a efectuat o vizită de lucru în Garnizoana Sibiu, care nu a fost publică, și a avut întâlniri cu conducerea Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” și a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Totul în condițiile în care Sibiul a fost aşezat pe harta militară a NATO, iar Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est de aici funcţionează ca un garant de securitate. Comandamentul de la Sibiu are în subordine 5 divizii NATO menite să asigure apărarea pe teritoriul României și Bulgariei, respectiv 100.000 de militari. Pentru operaționalizarea Corpului Multinațional NATO de la Sibiu, România a alocat aproximativ 350 de milioane de euro, investițiile fiind în continuare în derulare.

În octombrie 2023, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO de la Sibiu a atins capabilitatea operațională completă pentru controlul operațiilor terestre ale Alianței Nord – Atlantice la nivel regional.

4 aprilie – o zi istorică pentru NATO și România

La 4 aprilie 1949, a fost semnat Tratatul de la Washington, „pentru a crea un scut împotriva agresiunii și a fricii de agresiune”. NATO este la fel de unită în angajamentul său de astăzi așa cum  era şi acum 75 de ani. Timp de 75 de ani, Alianța a rămas fermă în hotărârea sa de a păstra pacea, de a-și proteja cetățenii, de a apăra fiecare centimetru din teritoriul său și de a apăra libertatea și democrația. În ultimii 75 de ani, NATO a evoluat și s-a adaptat cu succes la mediul de securitate în continuă schimbare din zona euro-atlantică pentru a se asigura că este pregătită să se apere împotriva oricărui agresor în orice moment.

De la înfiinţarea sa în 1949, Alianța și-a crescut numărul de membri de la 12, la 32 de țări. Aderarea Suediei a făcut ca Alianța să fie și mai puternică. Capacitatea NATO de a răspunde la crize și conflicte nu depinde de o singură națiune, ci de puterea și solidaritatea tuturor membrilor.

NATO este o organizație unică. Este prima Alianță politico-militară bazată pe consens cu toți membrii săi, participând din poziţie de egalitate, și prima înfiinţată în timp de pace pentru a preveni conflicte și a păstra pacea.

30 de militari români au pierit în teatrele de operații

Peste 50.000 militari români au participat la misiuni și operații sub egida NATO, încă înainte de aderarea țării noastre la Alianță, precum ISAF, Resolute Support Mission (RSM), NATO Training Mission Iraq (NTM-I) și Balcanii de Vest (Kosovo, Bosnia și Herțegovina). Pe parcursul tuturor misiunilor de menținere a păcii ale Armatei României în teatrele de operații, 30 militari (27 în Afganistan, 2 în Irak, 1 în Bosnia) au plătit tributul suprem.

Contribuțiile țărilor din NATO pentru segmentul sudic al flancului estic, în mediile terestru, aerian, maritim și cyber, reflectă o creștere a atenției acordate acestei regiuni, o recunoaștere sporită a nevoii de consolidare a acesteia, precum și manifestarea corectă a solidarității între aliați.

Armata României a contribuit în mod constant la consolidarea infrastructurii militare a NATO, punând la dispoziție pe teritoriul național structuri, facilități și personalul militar și civil aferent acestora. În prezent, există o arhitectură de securitate completă până la nivel de corp de armată, misiunile acestuia depășind granițele țării, incluzând astfel și Bulgaria.

Încă de la începutul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, România a acordat asistență și sprijin multidimensional vecinului de la nord-est, în coordonare cu aliații și partenerii. Sprijinul României pentru Ucraina va continua în toate formele, atât timp cât este necesar, înțelegând că aceasta nu este doar o obligație morală și principală în sensul apărării unei ordini internaționale bazate pe reguli, ci și o investiție directă în securitatea națională și aliată.

CITEȘTE și: INTERVIU. General-maior Cristian-Daniel Dan, Comandamentul NATO Sibiu – Sibiu 100

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect