Ediție aniversară pentru Sibiu Jazz Festival
Sibiu Jazz Festival, un eveniment devenit emblematic pentru orașul nostru, a ajuns la a 50-a ediție. Puține festivaluri de jazz din lume se pot lăuda cu longevitatea, constanța și numărul impresionant de artiști de jazz ce au concertat aici de-a lungul anilor. Dintre muzicienii straini ce au evoluat în cadrul Festivalului, îi amintim pe: Ron Carter, Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek, Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes, Arturo Sandoval. Toți aceștia, alături de trupele și artiștii de jazz din România, au făcut ca în anul 2005 Sibiu Jazz Festival să fie recunoscut ca cel mai important eveniment de gen din România, devenind primul festival din țara noastră, membru în cea mai importantă rețea de festivaluri și promotori de jazz din Europa: Europe Jazz Network.
Ediția aniversară se va desfășura în perioada 25 – 30 octombrie și reunește nume cunoscute ale scenei de jazz din România și din lume. Publicul sibian va putea asculta trupele românești JazzyBIT, un trio de loud jazz din Timișoara, și 7th SENSE, trupa bucureșteană, câștigătoare a ediției de anul trecut a Sibiu Jazz Competition, precum și un program susținut de Filarmonica de Stat din Sibiu. Artiștii străini din prezenta ediție sunt Szilárd Banai & Friends – Ungaria, ONJ – Orchestra Națională de Jazz a Franței, Maria João & Mário Laginha Quartet – Portugalia, Ramon Valle Quintet – Cuba / Germania / Spania / Franța, Kristin Asbjørnsen Band- Norvegia / Gambia și Fish in Oil din Serbia. Mai multe detalii privind programul, găsiți pe pagina Festivalului: https://sibiujazz.eu/. Biletele sunt disponibilie în rețeaua iabilet.ro
Marți, festivalul va debuta la orele 13, în Centrul istoric al Sibiului, cu ”Muzică pentru pace”. Vor concerta aici Fanfara Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” și Fanfara Neppendorfer Blaskapelle. Seara, orele 18, avem parte de “Muzică pentru suflet”: Alexandru Tomaselli & Ralu Stoica, în Biserica Evanghelică ‘’Sfânta Maria’’ Sibiu.
Festivalul include și evenimente destinate copiilor, miercuri, orele 18, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, va fi ”Jazz for Kids”, cu intrare gratuită, unde micii iubitori de jazz vor putea veni cu un instrument muzical și să exerseze alături de profesioniști. Cei care nu vin cu instrumente vor putea participa ca spectatori sau vor putea acompania bătând din palme. Organizatorii Sibiu Jazz Festival vor continua și activitatea de responsabilitate socială, de sprijin pe termen lung acordat copiilor talentați fără posibilități materiale, o parte dintre fondurile strânse le sunt destinate acestora.
O premieră în ediția aniversară va fi spectacolul de teatru jazz, Aproape înger, tot miercuri, orele 19, la Teatrul Național ‘’Radu Stanca’’ Sibiu, un proiect deosebit care a debutat în București și este conceput pentru a fi jucat în mai multe limbi. Doi actori și doi muzicieni se întâlnesc pe scenă pentru a da formă și sunet unui text în care El și Ea își vorbesc fără reguli, dintr-o perspectivă inedită. Sentimentele sunt ilustrate sonor live prin chansonul franțuzesc, chitara spaniolă, acorduri de jazz și blues. Distribuție: EL: Alexandru Pribeagu EA: Lorena Zăbrăuțanu. Muzică și voce: Ralù Stoica și Alexandru Tomaselli. Creatorul conceptului este Andrei Slăvuțeanu iar regia și adaptarea textului îi aparțin lui Alexandru Pribeagu.
Cea mai potrivită persoană pentru a vorbi astăzi despre importanța evenimentului pentru orașul nostru, este directorul Festivalului, Simona Maxim, ce apreciază:
”În trecut era un adevărat fenomen. Veneau trenuri întregi de oameni la Sibiu…
Simona Maxim directorul Festivalului de Jazz
Erau îndrumați chiar de la megafonul gării spre locul unde avea loc. Dacă trebuie să ne raportăm la prezent, festivalul de jazz este unul dintre puținele evenimente de jazz care se întâmplă într-un an de zile, este regalul de jazz pe care îl așteaptă cu toții. Pe lângă faptul că ducem mai departe acest festival, ceea ce este absolut impresionant este că festivalul de jazz atrage public dincolo de granițele Sibiului, acest lucru l-am constatat doar în pandemie, atunci, pentru că trebuia să monitorizăm persoanele care vin la festival, am constatat cu surprindere că cei care se înregistrau primii erau din afară, din toată România, din Constanța, Bacău, Suceava. Festivalul de Jazz de la Sibiu este acum un eveniment de anvergură și notorietate națională, cumva nu mai aparține Sibiului.”